Netanjahu kormányfő a káosz szélére sodorta Izraelt

Netanjahu kormányfő a káosz szélére sodorta Izraelt

Netanjahu kormányfő a káosz szélére sodorta Izraelt Mészáros Richárd2023. 03. 27., h – 12:27

Az izraeli szakszervezeti szövetség, a Hisztadrut elnöke és a munkáltatók közösen általános sztrájkot hirdettek hétfőn arra az esetre, ha a kormány nem állítja le azonnal a jogrendet átalakító törvénykezést. Egyes ágazatokban a munkabeszüntetés meg is kezdődött. 

„Történelmi sztrájk küszöbén állunk, amelyben a munkaadók és a munkavállalók összefognak az állam érdekében. Megállítjuk a jogi változtatást, és megállítjuk az őrületet” – hangoztatta Arnon Bar-David, a Hisztadrut szakszervezet elnöke. Arra kérte Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy állítsa le a szóban forgó törvénykezést, még mielőtt túl késő lenne. A gazdaság általános sztrájkja magában foglalja a vasúti közlekedést, a repülőtereket és a nagyobb izraeli gyárakat. A katonai rádió szerint az egészségügyben, az elektromos műveknél és a repülőtéren már meg is kezdődött a sztrájk.

Hírdetés

Az igazságügyi reform leállítására szólított fel hétfőn az országot megbénító tömegtüntetések nyomán Jichák Hercog izraeli államfő. „Az izraeli nép egysége, a felelősség érdekében arra szólítom fel önöket, hogy azonnal állítsák le a törvénykezést” – mondta az államfő Benjámin Netanjahu miniszterelnökhöz és a kormánykoalíció tagjaihoz fordulva. „Az embereket mélységes félelem kerítette hatalmába, a biztonság, a gazdaság, a társadalom veszélyben van” – állította.

Alig egy nappal azután, hogy Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter nyíltan fékezni próbálta a bírósági reformot, Netanjahu miniszterelnök menesztette őt a kormányból. Gallant azzal érvelt, hogy az intézkedések körüli elkeseredett vita veszélyt jelent a nemzetbiztonságra. „Az egyre mélyülő megosztottság beszivárog a katonai és biztonsági szervekbe – ez egyértelmű, azonnali és valós veszélyt jelent Izrael biztonságára nézve. Nem fogom ezt elősegíteni” – mondta Gallant, aki javasolta, hogy állítsák le a törvényhozási folyamatot. A január 4-én bejelentett igazságügyi átalakítási terv az elmúlt évek legsúlyosabb politikai válságába sodorta Izraelt, miközben tömeges tüntetések söpörtek végig az országon. Vasárnap este tízezrek vonultak az utcákra szerte Izraelben azután, hogy menesztették a védelmi minisztert. Jeruzsálemben a rendőrség vízágyúkat vetett be Netanjahu házának közelében. Tel-Avivban tüntetők két órán keresztül zárták el az egyik főútvonalat, ott is vízágyúkat, valamint lovasrendőröket vetettek be.

A január 4-én bejelentett igazságügyi törvénycsomag első részét már elfogadták, eszerint a legfelsőbb bíróság ezentúl csak akkor függesztheti fel a kormányfőt, ha ő maga bejelenti, hogy fizikai vagy szellemi okokból nem képes ellátni hivatalát. A reform leginkább arról szólt, hogy Benjamin Netanjahu hogyan tudja elkerülni a felelősségre vonást több, régóta húzódó korrupciós ügyben. Feleségével 200 ezer dollárnyi ajándékot fogadott el üzletemberektől, amikért cserébe a posztját kihasználva szívességeket tett. A tervezet a kormánynak demokráciákban példátlan jogosítványokat adna: nagy befolyása lenne a legfelsőbb bírók kiválasztásánál, valamint egyszerű parlamenti többséggel felülbírálhatna bírósági ítéleteket.

(MTI, 444, ú)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »