Netanjahu: Izrael meggyengítette Irán védelmét és rakétagyártási képességét

Netanjahu: Izrael meggyengítette Irán védelmét és rakétagyártási képességét

Nyitókép: SITA

Az iráni katonai létesítmények elleni szombati támadásban Izrael meggyengítette Irán védelmét és rakétagyártási képességét, mondt ma Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

„A légierő csapást mért Iránra. Erősen támadást intéztünk Irán védelmi képességeire és arra, hogy rakétákat gyárthasson, amelyek ránk irányulnak”

– mondta Netanjahu. Az izraeli támadás szerinte pontos volt, mondván, hogy „minden célját teljesítette”.

Irán közölte, hogy négy katonája életét vesztette az izraeli csapásban, amely csak korlátozott károkat okozott. Irán legfelsőbb vezetője, Ali Hamenei ajatollah ma kijelentette, hogy a támadást  „nem szabad alábecsülni, de nem is szabad túlbecsülni”.

Hírdetés

A szombati izraeli támadást három hullámban hajtották végre. Az izraeli hadsereg szerint rakétagyárakat és más katonai létesítményeket vettek célba Teherán közelében és Nyugat-Iránban.

A műholdfelvételek elemzése alapján az izraeli támadás megrongálta a Teherántól délkeletre lévő titkos katonai támaszpont egyes részeit, amelyeket a szakértők korábban összefüggésbe hoztak Irán nukleáris programjával, valamint egy iráni ballisztikus programhoz köthető objektum is megsérült.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szerint a megrongált épületek egy része az iráni Parchin katonai bázison volt, ahol a jelek szerint Irán korábban olyan nagy teljesítményű robbanóanyag kísérleteket hajtott végre, amelyek nukleáris fegyvert is beindíthattak. Irán fenntartja állítását, miszerint nukleáris programja békés célú, bár a NAÜ, a nyugati hírszerző ügynökségek és mások azt mondták, hogy Teherán 2003-ig nukleáris fegyverek kifejlesztésén dolgozott.

A képek szerint további károk láthatók a közeli Khodzir katonai bázison, amely elemzők szerint földalatti alagútrendszerrel és rakétagyártó üzemekkel rendelkezik. Az iráni hadsereg nem erősítette meg a károkat egyik bázison sem.

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »