Netanjahu és amerikai neokonjai mindent megtesznek az Sz-300-as szíriai leszállításának megakadályozásáért

Netanjahu és amerikai neokonjai mindent megtesznek az Sz-300-as szíriai leszállításának megakadályozásáért

Az Iljusin-20 orosz felderítő-repülőnek a szíriai partok közelében szeptember 17-én történt lelövése, s a fedélzetén tartózkodó tizenöt orosz katona halála miatt keletkezett orosz-zsidó diplomáciai, stratégiai válság megvitatására ma reggel rendkívüli ülésre gyűltek össze az izraeli kormány tagjai. Az oroszok ma éjszaka újabb dokumentumokkal bizonyították, hogy a Latakia szíriai kikötőváros célpontjait támadó izraeli F-16-sok idézték elő az Il-20-as orosz repülőgép tragédiáját. A neokon, cionista „keresztény” vezető amerikai politikusok nagyon aggódnak amiatt, hogy Moszkva az incidens után Sz-300-as légvédelmi rakétarendszereket szállít Szíriának – írja a Jiszráél Há-Jom, a reuters.com és a Má’áriv.

Az izraeli minisztertanács ma reggel rendkívüli ülést tartott Binjámin Netanjáhu miniszterelnök hivatalában. A szokatlan időben megtartott ülésre azért került sor, mert az orosz Il-20-as repülőnek a szíriai partok közelében történt lelövése részleteinek orosz részről történt dokumentálását követően Netanjáhu izraeli miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök között tegnap újabb telefonbeszélgetés volt. Az izraeli kormányfő főleg azért hívta föl tegnap is Putyint, mert az Orosz Védelmi Minisztérium dokumentumokkal alátámasztott vizsgálati anyagának megismerése után Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentette: Moszkva két hét múlva leszállítja Bassár el-Ászád hadseregének a szíriaiak által már régebben is kért, ám Izrael „ráhatására” visszatartott Sz-300-as föld-levegő légvédelmi rakétarendszert. Netanjáhu a tegnapi telefonbeszélgetés során arra szerette volna rávenni Putyin, hogy Moszkva a történtek ellenére se szerelje föl Bassár el-Ászád Szíriai Arab Hadseregét Sz-300-as rakétarendszerrel.

A mai izraeli kabinetülés után Netanjáhu a déli órákban elutazott New Yorkba, ahol elmondja a békére törekvő politikáját ismertető, másokat háború szításával és antiszemitizmussal vádoló szokásos évi beszédét az ENSZ közgyűlése előtt. Bibinek tegnap valószínűleg nem sikerült meggyőzni az orosz elnököt az Sz-300-as ügyében, mert Putyin a jelek szerint ezúttal nem volt hajlandó behódolni az izraeli ígéreteknek, s az ilyenkor szokásos zsaroló fenyegetéseknek. Elszántságát bizonyítja, hogy a Bibivel megejtett tegnapi telefonbeszélgetése után, amiképpen ez előre várható volt, máris beindult – természetesen Trump elnök Amerikája részéről – a zsaroló, fenyegető gépezet Moszkva ellen. (Megjegyezzük, hogy Iránnak már vannak Sz-300-as légvédelmi rakétái – H. J.)

Hírdetés

De kik azok a vezető amerikai politikusok, akik igyekeznek az orosz elnököt eltántorítani az Sz-300-as rakéták Szíriának történő leszállításától? Először is, megszólalt John Bolton, az amerikai elnök egyik legmilitánsabb nemzetbiztonsági tanácsadója, aki a 2003-ban – elsősorban cionista érdekeket szolgáló és szemenszedett hazugságokkal megindokolt – Irak elleni agresszió egyik legfőbb kitervelője és ösztönzője volt. Bolton a cionista zsidók egyik hűséges neokon kiszolgálója, az AIPAC nevű cionista nyomásgyakorló amerikai szervezet rendszeres díszvendége. Korábban az USA ENSZ-nagyköveteként is támogatta Izrael minden emberiesség ellenes tevékenységét. John Bolton az orosz védelmi miniszternek, Szergej Sojgunak az Sz-300-as rakéták Szíriának történő leszállítására vonatkozó bejelentése után kijelentette: „Az Sz-300-as rakéták leszállítása Szíriának az ottani helyzet jelentős mértékű eszkalálódásához vezet”. Vagy, más források szerint: „igen nagy tévedés lenne”.

Megszólalt a rakéta-ügyben Mike Pompeo amerikai külügyminiszter is, akit azért nevezett ki Trump elnök az igen rövid ideig hivatalban lévő Rex Tillerson helyett, mert az utóbbi nem volt elég militáns és elkötelezett Izraelnek. Bezzeg az utódra, Pompeóra nem lehet panasz, hiszen a magyarországi Hit Gyülekezetéhez hasonlíthatóan az apokaliptikus újkeresztény cionista szekta hithű követője. Természetesen Mike Pompeo is rosszallását fejezte ki az orosz Sz-300-as rakéták Szíriának történő leszállítása hírének hallatán, s rögtön kijelentette, hogy minél előbb szeretne találkozni ennek az ügynek a megvitatására hivatali kollégájával, Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

Hering J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »