Netanjahu dühös lett egy iráni képregény-versenyre

Az izraeli vezető szerint a képregény-verseny tagadja a holokausztot, gúnyt űz abból és újabb népirtást készít elő.

Újabb népirtást tervez Irán, miután az Iran Sunday helyt adott egy olyan képregény-versenynek, ami a holokausztból űz gúnyt – jelentette ki a The Guardian szerint Benjamin Netanjahu. Heti kabinetülésén a miniszterelnök arról beszélt: a közzétett képregényekben tagadják a holokausztot és gúnyt űznek abból. Netanjahu szerint a világ összes országának ki kellene állnia és elítélnie ezt.

A Charlie Hebdóra kívántak válaszolni

Az Egyesült Államok aggódik, hogy a képregény-versenyt holokauszttagadásra és revizionizmusra használják fel, és csak az olyan antiszemita beszéd platformjául szolgál, ami már megjelent a múltban is – jelentette ki az amerikai Department State szóvivője, Mark Toner. Az ilyen uszítást el kellene ítélnie a hatóságoknak és a civil társadalomnak is Toner szerint.

Hírdetés

A holokauszt tömeggyilkosságot jelent – vélte a versenyt szervező Masuod Shojai Tabatabaei, aki szerint a legnagyobb mészárlásnak vagyunk épp tanúi, ezt pedig a „cionista rezsim” követi el Gázában és Palesztinában. Szerinte a teheráni verseny célja nem a holokauszt tagadása, sokkal inkább a szabad önkifejezéssel kapcsolatos „nyugati kettős mérce” bírálata. Továbbá válasznak is szánták arra, ahogy a Charlie Hebdóban korábban megjelenítették Mohamed prófétát.

Hitlerhez hasonlították Netanjahut

A versenyen ötven országból mutattak be közel százötven művet, amelyek közül sok arról szól: Izrael a holokausztot arra használja fel, hogy elterelje a figyelmet a palesztinok szenvedéséről. Más művek Netanjahut Adolf Hitlerhez hasonlították. Volt, ahol palesztin rabok álltak a koncentrációs táboroknál látott szögesdrót-kerítések mögött

A versenyt iráni nem-kormányzati csoportok szervezték. Az előző ilyet 2006-ban tartották, amit erősen támogatott az akkori elnök, a holokauszttal kapcsolatban korábban erős nyilatkozatokat tevő Mahmud Ahmadinezsád. Akkor az első díjat egy olyan rajz kapta, amin egy izraeli tank segítségével építenek épp egy falat, rajta a koncentrációs táborhoz vezető sínek fekete-fehér képével.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »