Netanjahu bukik, mert olyan, mint Orbán

Netanjahu bukik, mert olyan, mint Orbán

Daniel Monterescu a Soros-féle budapesti CEU-n tanít, és ő a szerkesztője a Haaretz nevű lap izraeli kiadásában megjelenő egyik héber nyelvű blognak.

Most cikket írt a lap angol nyelvű kiadásában „Netanjahu Izraelje nagyon úgy néz ki, mint Orbán Magyarországa – és ez bukását okozhatja” főcímmel, amely írást a lap így foglalja össze: „Mindkét ország olyan gettóként működik, amely a külföldiek és a menekültek gyűlöletén, az iszlamofóbián és az Európai Unió iránti ellenségességen alapul”.

A magyar miniszterelnök elleni panaszok sora a tusnádfürdői illiberalizmussal kezdődik, megkérdezve a lap olvasóit, hogy ismerősek-e nekik az olyan dolgok, mint a polgárjogok jelentős megkurtítása és az ország polgárainak egyre növekvő elidegenedése a hatalomban lévőktől. Ez az illiberalizmus-felfogás az, ami igazán bemutatja a két ország közötti hasonlóságokat.

Monterescu hasonlóságai

Mindkét országot idézőjelbe tett ellenségek veszik körbe, nyelvük elszigetelt és őrzött lakóparkként működnek.

Önként gettóizálták magukat, ellenségesek az EU-val annak ellenére, hogy szégyentelenül felfalják a Brüsszel által nyújtott forrásokat.

Hírdetés

Mindkét ország fiatal demokrácia, ahol a középosztály nem meri ellenezni a rezsimet. Mindkét ország egy ősi királyság mítoszára épül és álmokat sző területi duzzadásra. Egyiknek sincs gátlása szomszédos országok belügyeibe avatkozni, míg messzemenő alkotmányos változásokat vezetnek be.

Mindkét országban a politikai beszéd a „másik” démonizálása és hazaárulónak neveznek bárkit, aki a rezsimmel szemben áll. Mindkét országban a populizmus kulcsfontosságú problémákat takar, mint az egyenlőtlenségeket.

Mindkét rezsimben bólogató jánosokkal körüludvarolt vezér irányít. Mindkettő stratégiai tanácsadója Arthur Finkelstein.

Ezután bekezdések következnek arról, hogy Magyarországon miként támadják a CEU-t, azt még CEJew-nak (a rövidítés angol kiejtése – „Szííjú” – helyett „Szíídzsú”) is nevezve, mert sok zsidó és izraeli tanul és tanít ott. Magyarországon a „liberális” a „zsidó” szinonimája. Stb., stb.

Majd jönnek az ellenállók. 80 000 tüntető a CEU mellett. Akik nyilván nem középosztálybeliek, hanem proletár-arisztokrata egyvelegek, mivel Monterescu úr néhány sorral korábban azt írta, az előbbieknem merik ellenezni a rezsimet.

Monsieur Monterescu elmondja még, nagy-nagy veszélyben van a CEU oktatóival egyetemben, mert jövőre bizony már Bécsben találhatják magukat.

Lovas István


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »