Nesze neked szankciók: Az ipari forradalom hazája kiesett a legnagyobb 10 ipari ország közül

Nesze neked szankciók: Az ipari forradalom hazája kiesett a legnagyobb 10 ipari ország közül

Nagy-Britannia igen kemény háborús nyilatkozatairól híres, és szeretett korábban izmozni az EU-val is, különösen a Brexit-tágyalásokat illetően. Jelenleg bőszen támogatja Ukrajnát, és rendszeresen noszogatja az USA-t és az EU-t, hogy küldjön még több fegyvert és pénzt Ukrajnának. A nagy szavak azonban zuhanórepülésben lévő gazdaságot takarnak. A brit ipari termelésről napvilágra került friss jelentés szerint az ipari forradalom hazája kiesett a 10 legnagyobb ipari termelő ország közül.

A britek a tavalyi 8. helyről a 12-re estek vissza, ami komoly gondokat jelez. Voltak már kívül a top 10-es listán, 2012-ben a 11. helyre csúsztak le, ezt azonban betudhatjuk az akkor tomboló világgazdasági és európai adósságválságnak. A következő évben már visszatértek a 9. helyre, és tartották is, majd tavaly a 8. helyre javítottak – aztán zutty, mára már csak a 12. helyre futotta.

A pofon most azért olyan nagy, mert a briteket a top 15-ös listán megelőzi a kicsi Taiwan, Franciaország, a lesajnált Olaszország, és az Orosz Föderáció is, ami azért nem elhanyagolható fegyvertény. 

Hírdetés

A listát egyébként évek óta Kína vezeti, a második helyen az USA, a harmadik Japán áll. Németország a negyedik, őt India, Dél-Korea, Mexikó, Oroszország, Olaszország, Franciaország és Tajvan követi.

Tekintettel arra, hogy a brit ipari ágazatok közül a legsúlyosabb visszaesést az acél- és fémipar szenvedte el (ami 22,6 százalékkal zsugorodott 2022 és 2023 között), adja magát a szankciók és az amerikai dominancia által okozott ipari leépülés gyanúja.

A két infografikából álló jelentés itt érhető el.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »