Népszavazás – Döntött az AB: alkotmányellenes a kormány lemondásáról szóló kérdés

Népszavazás – Döntött az AB: alkotmányellenes a kormány lemondásáról szóló kérdés

Szerdán délután az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította az ellenzék által kezdeményezett, előrehozott választásokról szóló népszavazás egyik kérdését.

Robert Fico még a nyár elején jelentette be, hogy aláírásokat gyűjt referendum kezdeményezésére, amelyek két kérdést tettek volna fel a polgároknak.

Az első így szólt volna: “Egyetért-e azzal, hogy a Szlovák Köztársaság kormánya haladéktalanul mondjon le?”

Ezt az első kérdést tekinti az Alkotmánybíróság jogellenesnek. A kérdés felülvizsgálatát Zuzana Čaputová államfő kérte a taláros testülettől, mielőtt megkapta a népszavazás kiírásához szükséges aláírásokat.

Hírdetés

A második kérdés arra vonatkozik, hogy a választási időszak referendummal vagy a Nemzeti Tanács határozatával is lerövidíthető legyen.

Korábban Fico azzal vádolta meg Čaputovát, hogy a második kérdést azért támadta meg az Alkotmánybíróságon, hogy ne kelljen kihirdetnie a népszavazást a helyhatósági választások napjára, mert akkor nagyobb eséllyel lett volna érvényes.

Szlovákiában eddig nyolc referendumot tartottak, és egyetlen egy, az EU-s csatlakozásról szóló érte el az 50 százalékos érvényességi küszöböt.

Körkép.sk, sita


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »