Népszava: új EP-frakció létrehozásáról tárgyal Orbán Viktor

Népszava: új EP-frakció létrehozásáról tárgyal Orbán Viktor

Tárgyalásokat folytat Orbán Viktor magyar miniszterelnök egy új európai parlamenti frakció létrehozásáról Andrzej Babiš korábbi cseh kormányfő és Robert Fico szlovák miniszterelnök pártjával – számolt be cikkében a Népszava több, egymástól független EU-s forrására hivatkozva.

Az egyetlen politikai csoporthoz sem tartozó Fidesz, a liberálisokat elhagyó cseh ANO és a szocialistáktól kitessékelt szlovák Smer egy döntően közép- és kelet-európai képviselőkből álló, a politikai fősodorral szemben álló tömböt kíván létrehozni a visegrádi országok bázisán

– írja a lap.

A Népszava informátora szerint

az új frakció ötlete egyenesen Orbán Viktortól származik.

Hírdetés

A tömörülésbe várják a Jarosław Kaczynski vezette lengyel Jog és Igazságosság (PiS) pártot is, amely jelenleg az euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójában van.

Mint ismert, a Fidesz is ehhez a pártcsaládhoz csatlakozott volna, csakhogy az Olasz Testvérek és az ECR pártcsalád elnöke, Giorgia Meloni olasz miniszterelnök elutasította Orbán ajánlatát.

A Népszava úgy tudja, a reménybeli alapítók a frakcióba invitálják Janez Jansa Szlovén Demokrata Pártját is, melynek képviselői jelenleg a jobbközép Európai Néppártban ülnek. Arra azonban nem sok esély van, hogy átpártolnak, mivel egyiküket a frakció alelnöknek választották a múlt héten.

A pártcsoport alakításhoz egyébként hét tagállamból összesen 23 képviselőre van szükség.

A lap egyik forrása azt mondta, hogy az Identitás és Demokrácia (ID) frakció és a lengyel PiS szeretné elérni, hogy július 4. helyett július 8., vagyis a francia nemzetgyűlési választások másnapja legyen a frakciók megalakításának nem hivatalos határideje.

(Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök az EU kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának második napján 2022. június 24-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »