“Neonácit” választottak egy német település elöljárójának

“Neonácit” választottak egy német település elöljárójának

A németországi Waldsiedlung képviselő-testülete a múlt héten egyhangú szavazással a „neonácinak” tartott Németországi Nemzeti Demokrata Párt (NPD) képviselőjét, Stefan Jagschot választotta meg a településrész elöljárójának.

A múlt hét csütörtökön tartott szavazáson az Altenstadthoz tartozó, önálló önkormányzattal nem rendelkező Waldsiedlung élére választottak vezetőt. A szavazáson a 9 fős képviselő-testület 7 tagja volt jelen, köztük a Kereszténydemokrata Unió (CDU), a Németországi Szociáldemokrata Párt (SPD) és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) képviselői. Az egyik CDU-s képviselő később azzal magyarázta Jagsch megválasztását, hogy Jagsch fiatal, a testületi üléseken nyugodt és kollegiális, és egyedül ő ért a számítógépekhez, például ő tud egyedül emaileket küldeni.

Hírdetés

A döntés országszerte zsidó-liberális felháborodást keltett, miután az 1964-ben alapított pártot programja, nyelvezete és külsőségei miatt paranoiásan németellenes média a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt (NSDAP) örökösének tartja. 2017-ben a német Alkotmányvédelmi Hivatal – roppant demokratikus módon – kísérletet tett a párt betiltására, de az alkotmánybíróság elutasította a keresetet. Az indoklás szerint ugyan a párt ideológiája rasszista, és rokonságot mutat a nemzetiszocializmussal, de a szervezetnek nincs meg a hatóereje arra, hogy a német demokráciát felszámolja.

A 33 éves Stefan Jagsch egy autókereskedő cégnél dolgozik alkalmazottként. Korábban az NPD hesseni tartományi elnöke volt. Többször indult a Bundestag-, a tartományi és a helyi választásokon, de csak az utóbbin volt sikeres. 

Az zsidó-liberális felháborodás hatására a helyi CDU-s, SPD-s és FDP-s képviselők most szeretnék visszacsinálni a döntést, de ez elsőre nem is olyan egyszerű. A visszahívásról, illetve a korábbi döntés megváltoztatásáról szóló közigazgatási jogszabályokat most tanulmányozzák. Ehhez egyrészt alapos indokra van szükség. A jogszabályok szerint ilyen alapos indok az lehet, ha egy elöljáró durván megsérti kötelezettségeit, méltatlanná válik a hivatalára vagy különböző (például egészségügyi) okokból nem tudja ellátni feladatát. A döntéshez kétharmados többségre is szükség van. A visszahívást kezdeményező három párt a 9 fős képviselő-testületben együttesen 8 mandátummal rendelkezik.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »