Neonáci szimbólumok egy német karácsonyi reklámban

Neonáci szimbólumok egy német karácsonyi reklámban

A Hamburg-központú Edeka áruházlánc karácsonyi reklámja keltett botrány Németország-szerte – írta a Guardian. Az alig másfélperces hirdetésben felbukkan két autó, amelyek rendszáma a neonáci csoportok által használt kódokat idézi. Előbb egy Volvo gördül be a „MU SS 420”-as rendszámmal, majd egy másik autó amelyen a következő kombináció látható: „SO LL 3849”.

Az „SS” betűkapcsolat tiltott Németországban, hiszen az a Schutzstaffel-re (magyarul Védőosztag, röviden SS), a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt katonai és védelmi szervezetére utal. A 420 pedig Adolf Hitler születési dátumát idézi fel: április 20. A másik rendszámban a 84 a H és D betűk helyett áll (az ábécé negyedik és nyolcadik betűje), amely pedig a Heil Deutchland rövidítése, a 39 pedig a keresztény identitás hangsúlyozása mellett kiállást jelent az antiszemitizmus mellett.

Hírdetés

Németországban az autótulajdonosok szabadon választhatják meg a rendszámtáblán szereplő számokat és betűket. A hatóságok szerint az elmúlt években egyre többen kérnek olyan kombinációkat, amelyek a szélsőséges eszmékre utalnak, hogy így fejezzék ki összetartozásukat és tegyék közszemlére világnézetüket.

Az Edeka áruházlánc közleményben jelezte, a rendszámtábla-választás nem volt szándékos. Hangsúlyozták, a rendszámon a MU SS a német muss (kell) szóra utal, amely a reklám dalának központi témája is. Sajnálják, hogy félreértést okoztak, de mindez a véletlen műve volt – mondta a cég szóvivője.

A hamburgi állampolgári oktatóiroda igazgatója, Sabine Bamberger-Stemmann szerint azonban az Edeka védekezése hiteltelen. Az intézmény vezetője szerint a kombinációk szándékosan kerültek a rendszámra, ennyi egyezés nem lehet a véletlen műve. A reklámot gyártó cég egyelőre nem kommentálta az ügyet.   


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »