Nemzetközi Nőnap – régen és most

Nemzetközi Nőnap – régen és most

A nemzetközi nőnapot 1911-ben ünnepelték meg először. A nők jogai és a nemzetközi béke napját 1977-ben tette hivatalos ünneppé az ENSZ Közgyűlése. 

A nemzetközi nőnapot először 1911. március 19-én ünnepelték meg Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban, a tüntetéseken – amelyeken sok férfi is részt vett – a nők választójogának megadását követelték.

Az 1980-as évektől ezen a napon a nőszervezetek felvonulásokon hívják fel a figyelmet a nők társadalomban játszott meghatározó szerepére, ugyanakkor kiszolgáltatottságára és védtelenségére is, voltaképpen arra, hogy a jogegyenlőség továbbra sem esélyegyenlőség. 

Ennek alapján elmondhatjuk, hogy a nőnap nemcsak a szebbik, hanem az erősebbik nem napja is egyben. 

Hírdetés

Az ünnep időközben sok helyen elvesztette politikai tartalmát és jelentőségét, s jobbára virággal, apró ajándékokkal ünneplik. Mivel a nőnap a tavasz első hírnöke is, így a virágajándékozás gesztusa egyben a legszebb évszak megérkezését is ünnepli. 

Számos országban egyedi virágnyelv is tartozik a nőnaphoz:

Olaszországban például sárga mimózát ajándékoznak ilyenkor, amely egyébként szintén egy kommunista vezetőhöz: Teresa Mattei politikushoz kötődik – ő érezte úgy, hogy a francia liliom ellenében Olaszországnak is szüksége lenne egy saját szimbólumra ezen a napon.

Berlinben a nőnap munkaszüneti napnak számít, hazánkban pedig elsősorban a hóvirág kötődik hozzá, mint a tavasz első virága. 

Végezetül a férfiak figyelmébe ajánljuk: Nőnapra egy kedves, pasztellszínű, friss virágokból összeállított csokor az ideális ajándék, de ugyanilyen javallott egy illatos jácint cserépben, vagy egy csodás virágdoboz – esetleg csokoládéval vagy más, maradandó kiegészítővel kombinálva. 


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »