Nemzetközi botrány: Csehországban akadtak el a Kínából Olaszországba küldött védőmaszkok

Nemzetközi botrány: Csehországban akadtak el a Kínából Olaszországba küldött védőmaszkok

A nemzetközi sajtóban lopással és a szolidaritás hiányával vádolják Csehországot, amiért lefoglalt több mint 680 ezer védőmaszkot és egyéb eszközt, amelyet Kína küldött Olaszországba, az ott tartózkodó kínaiaknak.

Jan Hamáček cseh belügyminiszter most magyarázkodni kénytelen. Először spekulánsok akciójának minősítette a szállítmányt, amelyet az Ústí nad Labem-i kerület hatóságai lefoglaltak. Később kiderült, hogy a védőmaszkokat Kína Olaszországnak szánta.

Hírdetés

Hamáček szerint a cseh rendőrség egy olyan csoport ellen indított akciót, amelyről feltételezte, hogy csalást követett el. Korábban olyan hírek is elterjedtek, hogy a szállító cég több pénzt követelt az egészségügyi tárcának szánt küldeményért, mint amiről eredetileg szó volt.

Csehország várhatóan a jövő hét elején új védőmaszkokat és szűrőket küld Olaszországba, mert a lefoglalt eredeti szállítmányt már felhasználták. Egyelőre nem tudni, milyen úton juttatják el a küldeményt Olaszországba. Feltehetően azt a két autóbuszt is igénybe veszik, amelyeket az Olaszországban rekedt cseh állampolgárok hazahozatalára indítanának.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »