Nemzetiszocialista érzelmű katonákra vadásznak a Francia Idegenlégióban

Nemzetiszocialista érzelmű katonákra vadásznak a Francia Idegenlégióban

„Mintegy ötven olyan katona szolgál a francia hadseregben, akik a közösségi oldalakon nyíltan hirdetik ‘neonáci’ meggyőződésüket” – derül ki a Mediapart portál írásából.

A francia védelmi minisztérium „nagyon súlyosnak” nevezte a feltárt eseteket, és jelezte, „semmilyen olyan ideológiát nem tolerál, amely ellentétes a köztársaság értékeivel”, írja az MTI.

A baloldali újság a világhálón bárki által megtalálható nyomok – horogkeresztes zászló előtt fotózkodó vagy a Waffen SS-t méltató katonák fotói, fiatalokat karlendítésre tanító videók, laktanyákban kifüggesztett nemzetiszocialista szimbólumokról készült felvételek – alapján arra a következtetésre jutott, hogy „mintegy ötven neonáci katona szolgálhat a francia erőknél”, elsősorban az Idegen Légióban. A Mediapart azt is kétségbe vonja, hogy ezen ismert esetekkel szemben valamilyen szankciót foganatosított volna a hadsereg.

Hírdetés

„A Mediapart nyomozása által feltárt esetek nagyon súlyosak, és alapos elemzés tárgyát képezik” – írta közleményében a védelmi tárca, kiemelve, hogy „minden ártó, romboló, revizionista, szélsőséges ideológia tilos a hadseregnél, és ezen esetekkel szemben nem létezik semmilyen tolerancia”.

A közlemény szerint azonban „ahogy Florence Parly védelmi miniszternek már volt alkalma elmondani, nem létezik teljesen csalhatatlan érzékelő rendszer”. A tárca azzal is védekezett, hogy az ötven eset nem releváns a francia hadseregben szolgáló 210 ezer katonához képest.

A Mediapart nem először végzett hasonló jellegű kutakodást, s az miatt is aggodalmaskodnak, hogy az eddig feltárt esetekről szóló információkat mindenki számára hozzáférhető felületeken találták.

A védelmi minisztérium arról is biztosított mindenkit, hogy azt a hét „neonáci meggyőződésű katonát”, akiknek profilját elsőként 2020 júliusban tette közzé a Mediapart, „szigorúan szankcionálták”, a most feltárt új esetek közül pedig szankcionálni fogják azokat, akik még a hadsereg kötelékében vannak, a megjelölt katonák közül ugyanis tucatnyian, elsősorban az Idegen Légióból, már nem dolgoznak a francia hadseregnél.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »