Nemzetiségi konfliktus és rendőri intézkedés a kassai Szentháromság-templomban

Nemzetiségi konfliktus és rendőri intézkedés a kassai Szentháromság-templomban

Rendőri intézkedésre került sor a kassai Szentháromság-templomban. Az eset összefüggésben van azzal, hogy a húsvéti miséket biztosító premontrei Szentháromság-templomban az idén megszüntették a magyar misék megtartását a húsvéti ünnepek alatt.

Amint azt csütörtök reggeli cikkünkben megírtuk, a kassai magyar hívek számára húsvéti miséket biztosító premontrei Szentháromság-templomban az idén megszüntették a magyar misék megtartását a húsvéti ünnepek alatt és a magyar misék helyett szlovák nyelven folynak majd az ünnepi szertartások. Az első, immár szlovák nyelvű misének csütörtökön 18 órakor kellett volna megkezdődnie, amit a híveknek videómegosztáson keresztül kívántak eljuttatni. Mindezzel Kassa városában megszűnt a húsvéti három ünnepnap alatti magyar misék lehetősége, ugyanis a város többi 21 templomában is immár csak szlovák misék hangzanak el.

A cikkünkben ismertetett, nagycsütörtökre kialakult helyzet annyira megindított egy helyi magyar egyházjogi aktivistát, a 44 éves, belgyógyász orvosként praktizáló dr. Fraenkel Emilt, hogy a csütörtöki 18 órai szlovák mise kezdete előtt demonstrációval hívta fel a figyelmet a helyzetre a Szentháromság-templomban, ahol a szlovák miseközvetítésnek kellett volna megtörténnie.

Fraenkel Emil pár perccel 18 óra előtt lépett a templomba, amikor nagy meglepetéssel vette észre, hogy a templomban több tucatnyi szlovák hívő gyülekezik, köztük több gyermek.

Nem egészen tíz perccel 18 óra előtt Fraenkel szorosan az oltár elé helyezkedett, és a jelenlevő laikus és egyházi emberek előtt belekezdett előre elkészített tiltakozó szövegébe.

Hírdetés

Elmondta többek között, hogy erőszakos cselekménynek tartja, hogy harminc év után a templomot a premontrei rend lefoglalta, annak ellenére, hogy mindezidáig a rend jászói apátságában tartották a húsvéti, szlovák nyelvű miséket.

– fogalmazott az aktivista.

A jelenlevő egyházi személyiségek, élükön a premontrei rend apátjával Martin Štrbákkal, ez után ki akarták vezetni a templomból Fraenkel Emilt, aki viszont ellenált ennek. Ez után a premontrei rend vezetősége rendőrt hívott, hogy a karhatalmi erőkkel távolíttassák el az aktivistát.

Cikkünk közlésekor annyit tudunk, hogy a szlovák nyelvű mise közvetítése nem kezdődött el, illetve megközelítőleg fél órával a tiltakozó beszéd megkezdése után a helyszínre érkezett a kassai rendőrparancsnokság egyik motorizált egysége. Az akcióról maga Fraenkel Emil számolt be a ma7.sk-nak.

A cikket hamarosan frissítjük a kassai rendőrség szóvivőjének nyilatkozatával.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »