Nemzeti konzultációt kezdeményez a Fidesz gazdasági kérdésekben

Nemzeti konzultációt javasol a kormánynak a Fidesz, melynek témái között a gazdasági semlegesség, a kis és középvállalkozások támogatása, a béremelés, a munkáshitel, a lakhatás és a családtámogatások szerepelnének – közölte a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője hétfőn.

Kocsis Máté sajtótájékoztatója a Fidesz-KDNP esztergomi kihelyezett frakcióülésén

Kocsis Máté a Fidesz-KDNP kétnapos, kihelyezett esztergomi frakcióülésének szünetében ismertette: a megbeszélés központi témája a gazdaság. A frakció egységes abban, hogy Covid és a háború óta megváltozott gazdasági helyzetben új eszközökre, új gazdasági megoldásokra van szükség ahhoz, hogy az ország újra sikeres lehessen – tette hozzá.

Jelen pillanatban Magyarország gazdasági kilátásai jók, és ez jó alapot ad a gazdaság további erősödését és az emberek gyarapodását szolgáló intézkedések bevezetéséhez – mondta.

Ugyanakkor „rossz hír, hogy ezzel párhuzamosan az európai vezetés tulajdonképpen egy kereskedelmi hidegháborút vív”, elzárkózva a keleti világ gazdaságaitól és kereskedelmétől.

Kocsis Máté hangsúlyozta, hogy Magyarország semlegességét ezzel szemben nem az elzárkózás, hanem a nyitottság szolgálja a Kelet és a Nyugat irányába egyaránt. Magyarországnak sem a Nyugattal, sem a Kelettel nem szabad megszakítania a kapcsolatait, ez fogja garantálni az ország erősödését.
A Fidesz úgy gondolja – folytatta a frakcióvezető -, hogy ez a jó irány, de mivel ezek húsba vágó kérdések, amelyekben mindig kikérik az emberek véleményét, nemzeti konzultációt javasolnak a kormánynak.

Kocsis Máté ismertette: először is meg kell kérdezni az embereket, hogy a brüsszeli vezetés által képviselt gazdasági elzárkózással értenek-e egyet, vagy azzal, hogy „nyissunk mind a keleti, mind a nyugati kereskedelmi és gazdasági irányba”.

Hírdetés

Meg kell kérdezni továbbá az embereket a kis- és középvállalkozások támogatásáról, a kormány kiemelt céljáról, hogy tőkejuttatásokkal és új eszközökkel segítse a hazai kis- és középvállalkozásokat.

Ugyancsak meg kell kérdezni az embereket a béremelésről, amihez új megállapodást kell kötni a munkáltatókkal, és el kell kezdeni „minden eszközzel dolgozni” azért, hogy a minimálbér belátható időn belül 400 ezer forint legyen, az átlagbér pedig elérje az egymillió forintot.

Megjegyezte: lehet, hogy ez sokak számára elérhetetlennek látszik, de teljesen reális cél.

Jelezte, szeretnék megkérdezni az embereket a munkáshitelről is, arról, hogy szabadon felhasználható, kamatmentes hitelt kapjanak azok a fiatalok, akik munkát vállalnak.

Ugyancsak szerepelne a nemzeti konzultáció kérdései között a lakhatás kérdése. Hozzátette: a kormány elérhető árú új lakóhelyeket, például kollégiumokat hozna létre, illetve nagyon kedvezményes kamatozású, államilag támogatott hitelekkel szeretné segíteni a fiatalok első lakáshoz jutását.

Lesz kérdés a családtámogatásról is – mondta Kocsis Máté -, ami a magyar belpolitikában vitás kérdés, hiszen nemcsak a magyar jobb és baloldal, hanem a magyar kormány és az Európai Bizottság véleménye sem egyezik ebben a kérdésben.

Megjegyezte: a kormány a családi adókedvezmény megduplázásával segítené a magyar családokat, de „akár több családtámogató eszköz bevonása is szóba kerülhet”.
Kocsis Máté kérdésre válaszolva reményét fejezte ki, hogy a kormány az e heti ülésén megfontolja a frakció javaslatát a nemzeti konzultációról.

Azt is mondta, a nemzeti konzultációra elsősorban a várható viták miatt van szükség. „Kell egy stabil álláspont az emberek részéről”, mert ezeket az intézkedéseket Brüsszelben „nem fogadja majd tapsvihar”.

Ráadásul a célul kitűzött bérek elérése a munkáltatók számára is célkitűzéseket és terheket jelent, ezért nagyon fontos, hogy az emberek elmondják a véleményüket ebben az ügyben – mondta Kocsis Máté.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »