Nemzetárulás Szabadkán

Nemzetárulás Szabadkán

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) szerint a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) ismét elárulta a délvidéki magyarságot.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) szerint a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) ismét elárulta a délvidéki magyarságot.

A VMDK elítéli a szabadkai Vajdasági Magyarok Szövetsége alapszervezetének szolgalelkűségét és egy olyan döntés megszavazását, ami alapján Szabadka központjában, kiemelt helyen, a Jadran mozi előtti téren hatalmas méretű szobrot emelnek Karagyorgyevics I. Péter szerb királynak – tájékoztatta a Hunhír.infót a délvidéki magyar párt.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége ezt a cselekedetet rossz politikai üzenetnek ítéli meg, hiszen az erről szóló döntés pont a trianoni békediktátum 100. évfordulója előtt egy héttel fogadták el és a szobrot Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának közvetlen közelében helyezik el.

“Ha mindezt figyelembe vesszük (a döntés időzítése, a szobor kijelölt helyszíne, nagysága és a jelentős mennyiségű városi költségvetési eszközökből történő pénzelése) akkor e tény különösen aggasztó és politikailag felelőtlen, mert ezt egyesek akár szándékos provokációnak is minősíthetnék. Ráadásul mindez akkor és abban a pillanatban történik, amikor a hivatalos politika a két ország “virágzó kapcsolatairól” beszél” – hívja fel a figyelmet a VMDK.

Hírdetés

A párt visszataszítónak és politikailag károsnak tartja a VMSZ erőltetett kommunikációs porhintését, miszerint ez a döntés némileg “kompenzálva” lett Bíró Károly szobrával. Ennél a pontnál – minden félreértés elkerülése végett – leszögezik, hogy a VMDK-nak nincsen semmi baja azzal, hogy Bíró Károly szobrot kapjon Szabadkán. A jelenlegi keretekben a két szobor történelmi, társadalmi, politikai üzenete nem egyenértékű – hangsúlyozza a VMDK.

A VMDK politikai maszatolásnak és a valós tények kiforgatásának tartja dr. Pásztor Bálint (VMSZ) polgármesteri jelöltnek azon állítását, miszerint a „város méltó emléket állít Bíró Károly polgármesternek“, holott nagyon jól tudja, hogy a kölcsönösség elve nincsen kitisztelve. Szabadka költségvetéséből (minden nemzetiségű polgárának pénzéből) csakis I.Péter szerb királynak állítanak szobrot, míg Bíró Károlynak egy pártalapítvány fog emléket állítani (nagy valószínűséggel magyarországi adófizetők pénzeszközéből.) Ha már így kezdi a polgármesteri futamát, akkor mi is várható tőle megválasztása esetén? – teszi fel a kérdést a VMDK.

A VMDK sajnálattal állapítja meg, hogy a VMSZ az 1918. november 25. (a mai Vajdaság egyoldalú hozzácsatolási szándékának megszavazását az SZHSZ királysághoz) ünnepnek való megszavazása után, ismét cserbenhagyta a délvidéki magyarságot. A magyar érdekek, taktikus és következetes képviselete helyett, ezúttal is a szerb koalíciós partner “érzékenységét” részesítette előnyben.

A VMDK megemlítette Maglai Jenő Szabadka Polgári Mozgalma felelősségét is, hiszen “ők is a méltánytalan döntésre szavaztak”. Ezek szerint hiába ment ki ő a VMSZ-ből, ha a VMSZ nem ment ki belőle – fogalmazott a párt.

Hunhír.info


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »