Nemsokára lehet támogatásra pályázni Pozsony megyében – magyarok is lesznek a megye kitüntetettjei közt

Nemsokára lehet támogatásra pályázni Pozsony megyében – magyarok is lesznek a megye kitüntetettjei közt

Mégis sikerült Pozsony megye önkormányzatának pénzt elkülönítenie a támogatásokra a költségvetéséből. A megye idén januárban elfogadott költségvetése még szűkösebb anyagiakkal számolt, ezért a képviselők akkor a támogatási rendszer leállításáról döntöttek.

„Amitől féltünk, az nem következett be. A támogatásokat sikerült megmenteni, és a válság ellenére 2023-ban is lesz támogatás” – jelentette ki még március elején Juraj Droba, Pozsony megye elnöke hozzáfűzve, ráadásul a megyének sikerült az eredetileg tervezett összeget megnövelni, így végül 2 millió euró lett a támogatásra az idei költségvetésből elkülönítve.

A támogatás leállítása azért került előzőleg szóba mert az önkormányzat nagyjából 20 millió euróval kevesebb pénzre számított az adóhányadból, mint az előző években, az adóbónusz miatt.

Mivel a 2021-es népszámlálás alapján átszámolták az adóhányadot, és a megyének több a lakosa, mint korábban volt, több pénzt kap majd a pénzügyminisztériumtól, így van lehetőség arra, hogy a pályázati rendszer megnyíljon” – nyilatkozta a megye március 31-ei ülése után portálunknak Neszméri Tünde Pozsony megyei képviselő.

Kétmillió eurót különítettek el a támogatásokra

Ezért a március 31-én megtartott megyei önkormányzati ülésen a képviselők módosították a költségvetést, és megszavazták a pályázatok kiírásának menetét és témáit is. Négy kategóriában lehet majd ezúttal is pályázatot beadni. Környezetvédelem és vidékfejlesztés témában többek között új buszmegállók kiépítésére is pályázhatnak az önkormányzatok.

Kultúra területén az érdeklődő önkormányzatok vagy polgári társulások rendezvényekre adhatnak be pályázatot, valamint helyi szinten jelentős emlékművek felújítására is.

Sportszervezetek is pályázhatnak sport kategóriában, rendezvényekre és eszközök megvásárlására is adhatnak be pályázatot” – fogalmazott Neszméri Tünde hozzáfűzve,  fejlesztésekre, például sportpályák építésére, bővítésére viszont nem, mivel a pályázatot a pénzügyi bizonytalanság miatt későn sikerül csak kiírni  és bizonytalan lenne, hogy elkészülhetnek-e a fejlesztések, hiszen néhány esetben építési engedélyre is szükség lenne.

Ifjúság kategóriában is várják a pályázók kérelmeit. „A pályázatokat a megyei önkormányzat április 3-án írja ki és április 25-ig adhatók be a kérelmek, a megye honlapján keresztül” – tette még hozzá a megyei képviselő. 

Magyarok a kitüntetésre javasoltak közt

Hírdetés

„A megyei önkormányzat ülésén szó volt a megyei kitüntetésekről is, magyar személyiségek is kapnak majd kitüntetést. Samuel Zoch-díjban részesül Takács András néptánckutató, koreográfus, aki gyűjtő munkájával és publikációival kiemelkedő munkát végzett a hagyományőrzés és a magyar kultúra megőrzése terén. Összesen tíz könyvet adott ki, még 1951-ben megalapította a Népest, évtizedeken át volt a Csemadok munkatársa” – fogalmazott a megyei képviselő.

Pozsony megye emléklapját kapja Strešňák Dagmar néptáncos, aki alapítója és oktatója a szenci Möggyes Gyermek Néptánccsoportnak,

mondta továbbá Neszméri Tünde hozzátéve, a csoportnak óvodás korú és középiskolás gyerekek is tagjai. A tagok Szencről és a környező településekről, elsősorban a Szenczi Molnár Albert Alapiskola tanulói közül kerülnek ki, a csoport a Csemadok alapszervezete mellett működik. „Több korosztályt is tanítanak a Möggyesben néptáncra és a magyar hagyományokra. A díjazott ezenkívül népviseleteket is varr a tánccsoport tagjainak” – mondta a megyei képviselő.

A középiskolai hálózat észszerűsítése

Témája volt az önkormányzati ülésnek a középiskolai hálózat ésszerűsítése is. „Több fővárosi középiskolában ugyanazokat a szakokat oktatják, de alacsony a diáklétszám, a megyei önkormányzat viszont színvonalas, megfelelő körülmények közt zajló oktatást szeretne középiskoláiban.

Ennek érdekében az egyforma szakokat oktató pozsonyi középiskolák közül néhányat összevonnak”

– mondta a képviselő hozzátéve, ezzel is azt szeretnék elérni, hogy a diákok megfelelő körülmények között tanuljanak.

„A járásokban működő iskolák közül két, egy épületben, egy igazgatás alatt működő bazini középiskolát vonnak majd össze a 2024/25-ös tanévtől. A megyei önkormányzat célja, hogy a fontos középiskolák megmaradjanak a régióban, az is kiemelten fontos, hogy azok az intézmények fennmaradjanak, amilyen típusú a megyében más nincsen” – mondta.

Pozsony megyéhez a fővároson kívül három járás tartozik, a Bazini, a Malackai és a Szenci járás. A megyében két magyar tanítási nyelvű középiskola van, a pozsonyi Duna utcai magyar tannyelvű gimnázium és a szenci Közös Igazgatású Magyar Tanítási Nyelvű Iskola.

Ezek megtartásához persze arra is szükség van, hogy ne csökkenjen le a diáklétszám, fűzte még hozzá Neszméri Tünde.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »