Németországban nagy vihart kavart a belügyminiszter ötlete a muzulmán ünnepek bevezetéséről

Éles bírálatok érték a német belügyminisztert, Thomas de Maiziére-t azért a kijelentéséért, melyben a muzulmán ünnepek németországi bevezetését szorgalmazta – informált a DPA ügynökség. 

 

Pro és kontra

 

Maiziére belügyminiszter, aki az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) tagja, azt javasolta a Wolfenbüttelben megrendezett kampányrendezvényen, hogy Németország egyes régióiban vezessenek be állami ünnepeket a muzulmánok részére is.

 

Maiziére javaslata szerint Németország azon részein, ahol sok muzulmán él az iszlám jelentős ünnepeit is megünnepelhetnék, hiszen mindenszentek ünnepét is az országnak csak azon a részein ünneplik, ahol katolikusok élnek – magyarázta javaslatát a német miniszter. „Azokon a területeken, ahol sok muzulmán él, miért ne gondolkodhatnánk el a muzulmán ünnepek bevezetéséről?” – tette fel a költői kérdést Maiziére.

 

Németországban jó néhány országos ünnep törvény által szabályzott. Ilyen például az újév ünnepe, húsvéthétfő vagy a német egység napja. Ezenkívül nagyon sok ünnepnap csak az egyes szövetségi államok naptárában fedezhető fel. Emellett gyakran különböznek a protestáns észak és a katolikus dél ünnepei is, sőt az egyes ünnepeket csak bizonyos kerületek, illetve falvak ünnepelik meg.

 

Hírdetés

Maiziére felvetése nagy vihart kavart az Angela Merkel német kancellár vezette CDU/CSU pártszövetségen belül a jövő héten kezdődő kormányalakítási tárgyalások előtt. „A keresztény örökségünk nem képezheti alku tárgyát” – mondta a volt külügyminiszter, Alexander Dobrindt. „Németországban az iszlám ünnepek bevezetése számításba sem jöhet” – tette hozzá.

 

Wolfgang Bosbach, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik vezető belbiztonsági szakpolitikusa szintén a Bildnek nyilatkozva kijelentette: Németországban mindenki a maga módján üdvözül, s ez vonatkozik a vallási ünnepek megtartására is. Kiemelte: más kérdés, hogy az államnak jogi védelemben kell-e részesítenie a jövőben nem keresztény ünnepeket is.

 

“Az ünnepnapok mindenekelőtt egy ország és nem az egyes népcsoportok vallási sajátosságát jelképezik” – emelte ki Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője, a CSU alelnöke a Passauer Neuer Presse című lap szombati számában megjelent nyilatkozatában. Hozzátette: a muzulmánok integrációja nem fog jobban sikerülni attól, ha muzulmán ünnepeket vezetnek be.

 

Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke ugyanakkor védelmébe vette de Maiziére felvetését. Schulz úgy véli, hogy nem ártana elgondolkodni erről a javaslatról, és egyben elítélte a kereszténydemokratákat azért, amiért megkritizáltak a belügyminiszter javaslatát.

 

Az ügyben megszólalt a Németországi Muzulmánok Központi Tanácsának (ZMD) elnöke, Aiman Mazyek is, aki szerint egy ilyen ünnep bevezetése egyértelművé tenné, hogy a muszlimok is a német társadalom részei.

 

Németországban közel négymillió muszlim él, többségük török származású, de az elmúlt években a migrációs hullámmal érkezett több mint egymillió bevándorló túlnyomó többsége is a muzulmán vallást követi.

 

Forrás: HNonline.sk/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »