Németországban kvázi gázválság van, aktiválták a másodfokú piaci vészhelyzetet

Németországban kvázi gázválság van, aktiválták a másodfokú piaci vészhelyzetet

Ahogy arról korábban beszámoltunk, sajtóhírek szerint Németország másodfokú gázpiaci vészhelyzetet készült bevezetni. Az eredeti információk azonban arról szóltak, hogy csak július 8-tól. Kiderült, hogy sokkal hamarabb.

Gyakorlatilag egy nappal a híreszteléseket követően, ma, június 23-án elrendelték a másodfokú gázpiaci vészhelyzetet, amelynek egyik lényeges tulajdonsága, hogy lehetővé teszi a gázfogyasztás korlátozását például azzal, hogy engedi az árak megemelését a fogyasztás visszafogása céljából.

Az elsőfokú (beavatkozás nélküli megfigyelést elrendelő) vészhelyzetet Robert Habeck gazdasági miniszter és alkancellár március 30-án rendelte el.

A múlt hét második felében a Németországba menő gázszállításokat a Gazprom különböző okokra hivatkozva 40 százalékra csökkentette.

Hírdetés

“Gázválság van, a ház mostantól hiánycikk, az árak már most is magasak és fel kell készülnünk a további emelkedésre. Ez nem játék”

szögezte le Habeck.

Anémet kormány a gáztárolók feltöltését jelölte meg az elsődleges célnak. Enélkül ugyanis valószínűleg lehetetlen biztosítani a téli időszakra a fűtést és energiaellátást. A német gáztárolók 55-600 százalékon állhatnak jelenleg. Ez azért is fontos, mert Németország készletezi az európai gáztartalékok zömét.

Körkép.sk, Reuters


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »