Németországban kezelik a legjobban a koronavírus-járványt

Nemzetközi adatok alapján az európai országok közt Németországban kezelik a legjobban a koronavírus-járványt, Magyarország lett a 4. legjobb.

Rab Irén történész a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorban elmondta, Németországban a sajtó az, ami generálja az ellentéteket. Azok a hírek, amihez az ember hozzájut, azok nem a valóságot tükrözik, náluk minden szép köntösbe van csomagolva. Valami fajta ellenmondás van a valóság és a politika, illetve a sajtó általi visszatükröződés között Németországban.

Európában a koronavírus-járványra nagyjából egyidőben kezdtek el reagálni az országok.

Németországban korona kabinet működik

Magyarországon már január elején létrehozták az operatív törzset, Németországban pedig márciusban az úgynevezett korona kabinetet. A korona kabinet egy bővített kormányülés, ahová behívnak szakembereket, általában virológusokat. Hamarabb jelentkezett Németországban a járvány, mint hazánkban, de napi 10-15 eset volt csak az elején. Majd a karneválnak, és a különböző rendezvényeknek köszönhetően berobbant a járvány. Hirtelen nagyon sok fertőzött lett, de nem akarták tudomásul venni – fejtette ki.

Március közepén, amikor hazánkban már nemcsak az operatív törzs, hanem akciócsoportok is alakultak, a Bundestag akkor kezdett ezzel foglalkozni, mert olyan ütemben súlyosbodott a helyzet.

Nem tudtak egyezségre jutni, de ehhez hozzátartozik, hogy Németország szövetségi rendszer, ezáltal a tartományoknak széles skálán mozog a jogkörük, így a járványkezelés is a tartományi hatáskörbe tartozik.

Hírdetés

Ezáltal az elmúlt két hónapban voltak olyan helyzetek is, amikor bizonyos tartományok nem a schengeni határt, hanem a németországi belső határt zárták le – mondta.

Az iskolákkal kapcsolatban, nagyjából hasonlóan jártak el, mint hazánkban. Időben ugyanakkor zárták be őket, de ezt megelőzte egy egyhetes vita, mert nem tudták eldönteni, mivel az iskolák bezárása is tartományi hatáskörben van – tette hozzá a történész.

Egy felmérés szerint Magyarország Európában a negyedik legjobban védekező ország, Németország pedig az első helyen végzett.

Vita robbant ki

Azért is érdekes ez a felmérés, mert nem régen robbant ki egy vita Németországban, miszerint megbukott a védekezésben. A német belügyminisztériumnak egy fő kormánytanácsos besorolásban levő munkatársa, aki azt a feladatot kapta márciusban, hogy a járvánnyal kapcsolatban, kövesse végig az ország infrastruktúrájának állapotát.

Azt állapította meg, hogy hibát követtek el, és a pandémia csak vaklárma volt, mivel sokkal több a járulékos veszteség, mint amennyit a járványkezeléssel elkerültek.

Németországban ugyanúgy kiürítették a kórházakat, elhalasztották a műtéteket. Az utóbbi két hónap alatt két és fél millió műtét maradt el a koronavírus-járvány miatt Németországban – részletezte Rab Irén.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »