Németország szemet huny az emberijog-sértések felett

Németország szándékosan szemet huny a törökországi emberijog-sértések felett, pedig azoknak a pénteki német–török kormánykonzultáció „központi témájának” kellene lenniük – vélte csütörtökön az Amnesty International (AI) nevű nemzetközi jogvédő szervezet egyik illetékese.

„Amíg Törökország arra kényszeríti a menekülteket, hogy visszatérjenek Irakba és Szíriába, addig a német kormánynak és az Európai Uniónak be kell fagyasztania együttműködését Ankarával a menekültügyi kérdésben” – mondta Marie Lucas, az AI németországi szervezetének Törökország-szakértője.

Hírdetés

Angela Merkel német kancellár szerdán arról nyilatkozott, hogy érezhetően és tartósan csökkenteni kell a Németországba érkező menekültek számát, és ehhez európai megoldást kell alkalmazni. Ennek kapcsán elmondta, hogy a pénteki berlini német–török kormánykonzultációnak is szerepe lesz a megoldás keresésében, kiemelve, hogy Törökország „kulcsfontosságú” a válságkezelésében.

A múlt héten az ARD német közszolgálati televízió tudósított arról, hogy Törökország százával toloncolja vissza a szíriai menekülteket polgárháború dúlta hazájukba, a nemzetközi jog megsértésével. Tavaly decemberben pedig az Amnesty International is beszámolt arról, hogy a török hatóságok „emberi jogaikat megsértve toloncoltak ki migránsokat Szíriába és Irakba”.

Berlin azonban nemcsak a menekültek nemzetközi jogba ütköző kitoloncolása, hanem a Törökország délkeleti részén élő kurd kisebbség kollektív büntetése kapcsán is hallgat – mondta Lucas. Csütörtöki beszámolójában a jogvédő szervezet azt írta, hogy a szünet nélküli kijárási tilalom több tízezer ember életét veszélyezteti és kollektív büntetéshez kezd hasonlítani.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »