Németország, Svájc, Lengyelország, Norvégia és az USA is piros zónába került!

Németország, Svájc, Lengyelország, Norvégia és az USA is piros zónába került!

Frissítette csütörtök este az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a járványügyi szempontból kockázatos országok listáját.

A CNSU határozata szerint piros zónába került Németország, Svájc, Lengyelország, Norvégia, az Amerikai Egyesült Államok, Liechtenstein, Andorra, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Azerbajdzsán és Botswana.

Az esetszámok csökkenésének köszönhetően pirosból sárga zónába került át Fehéroroszország, Új-Kaledónia, Suriname, valamint Saint Vincent és a Grenadine-szigetek.

Az incidencia növekedése következtében zöldből sárga zónába került Finnország, Laosz, a Falkland-szigetek, valamint a Turks- és Caicos-szigetek.

Ugyanakkor Saint Lucia zöld zónás lett.

Hírdetés

Az új besorolás november 14-én éjfélkor lép életbe.

Mit jelent, ha valaki vörös vagy sárga zónából érkezik vissza Romániába?

A COVID-19 ellen beoltottak akkor sem kerülnek karanténba, ha a sárga vagy a vörös lista államaiból érkeznek.

A sárga listán szereplő országokból Romániába belépő be nem oltottak 14 napos karanténba kerülnek, ha nem mutatnak fel negatív PCR-tesztet vagy nem igazolják, hogy átestek a betegségen.

A vörös zóna országaiból érkező, beoltott/betegségen igazoltan átesett személyek mentesülnek a karantén alól, mindenki mást karanténba kell helyezni, függetlenül attól, hogy van-e negatív PCR-tesztje vagy sem. A karantén 14 napig tart, ugyanakkor ha a karanténba helyezett személy a karantén nyolcadik napján COVID-19 tesztet végez, és az eredmény negatív, a tizedik napon elhagyhatja a karantént.

(agerpres, hírszerk)

Illusztráció: Alexey Hulsov képe a Pixabay -en.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »