Németország: Már a pártok is sorra állnak át a gazdák oldalára. Scholz kancellár szélsőségesekkel riogat

Németország: Már a pártok is sorra állnak át a gazdák oldalára. Scholz kancellár szélsőségesekkel riogat

Nyitókép: SITA

Olaf Scholz német kancellár ma óva intett attól, hogy szélsőségesek befolyásolják a traktorjaikkal tiltakozó gazdákat és egyensúlyra, kompromisszumra szólított fel. Az elmúlt napokban a gazdák utakat és határátkelőhelyeket blokkoltak szerte Németországban, mert nem értenek egyet a mezőgazdasági gázolaj adókedvezményeinek fokozatos eltörlésével. A biztonsági erők szerint egyes szélsőjobboldali szervezetek megpróbálják kihasználni a tüntetéseket. Az egyre népszerűbb, bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) párt is támogatja a demonstrációkat.

A német kancellár szerint a demokráciához hozzátartoznak a viták, kormánya pedig komolyan veszi a gazdák panaszait. A kancellár úgy véli, jó kompromisszumot talált a kabinet, amikor több évre bontotta a mezőgazdasági gázolaj-támogatások eltörlését.

– mondta a kancellár.

„A szélsőségesek a közösségi hálókon keresztüli hatalmas elérésüknek köszönhetően elutasítanak minden kompromisszumot, és rombolják a demokratikus vitát”

Hírdetés

– mondta Scholz. Szerinte ezek az emberek „mérgező keveréket” terjesztenek, ami nagyon aggasztja a kancellárt. Scholz egyúttal köszönetet mondott a hivatalos mezőgazdasági szakszervezeteknek is, amiért elhatárolták magukat azoktól, akik felkelésre vagy a rendszer megdöntésére szólítanak fel.

„Az erőszakra való felszólításnak és a személyes fenyegetésnek nincs helye demokráciánkban”

– mondta Scholz. A múlt héten tiltakozók blokkolták Robert Habeck alkancellárt és gazdasági minisztert, hogy az Északi-tenger partjainál kiszálljon egy kompból, amint az megpróbált kiszállni.

A gazdák tiltakozása támogatást immár kapott az AfD-től és a konzervatív CDU és CSUpártok politikusaitól is. A tiltakozásokhoz egyúttal kisebb radikális csoportok tagjai is próbálnak csatlakozni.

A mezőgazdasági termelők tiltakozása az ágazatukat érintő összes megszorítás visszavonását követeli és ez év eleje óta tart. Hétfőn a szervezők nagy demonstrációt hívtak össze Berlinbe.

ČTK, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »