Németország gázkészletei három héten belül kifogynak. Mi a helyzet Szlovákiával?

Németország gázkészletei három héten belül kifogynak. Mi a helyzet Szlovákiával?

Lettország egész évre rendelkezik gáztartalékkal, de Európában a déli országokon kívül nem lesz jó a helyzet a télen. „Bizonyos mértékig Magyarország és minden bizonnyal Ausztria, illetve Szlovákia is kivételt képez” – írja az Adatok pátosz nélkül civil kezdeményezés a közösségi oldalán.

Németországban viszont akkor sem lenne jó a helyzet, ha 100 százalékig megtöltené a tározóit.

Decemberben három hét alatt elfogy a készletük, hasonlóképpen, mint az autógyárak chipkészlete”

– állítja az Adatok pátosz nélkül, amely szerint egész Európa tartályaiban nagyon drága gáz van, miközben az elmúlt években a töredékébe került, de mindenki arra játszott, hogy „még olcsóbb lesz” és „lesz belőle elég”. „Most viszont drága és kevés lesz belőle” – figyelmeztetnek.

Hírdetés

Bár Richard Sulík gazdasági miniszter mai sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Szlovákiában elegendő gáz van a tározókban, és a következő fűtési szezonra biztosítva van az energiaforrás, a civil kezdeményezés elemzőinek bírálatát a  politikusok sem kerülhették el, akik szerintük úgy tesznek, mintha kezelnék a dolgokat, de semmit sem tettek.

Többségük soha sehol semmit sem tesz, és az adatokkal elvből nem dolgoznak.”

 

A civil szervezet véleménye szerint  sok „vaj van a fején” Maroš Šefčovičnak is, aki az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke volt. „Van egy drága Šefčovičunk és drága gázunk is. Mert fordítva nem megy” – tették hozzá.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »