Németország és Franciaország Kijev segítségét kérhette a lengyel kormány megbuktatásához

Németország és Franciaország Kijev segítségét kérhette a lengyel kormány megbuktatásához

A lengyel közszolgálati televízió újságírója szerint a lengyel kormány bukásáért cserébe gyors uniós csatlakozást ígértek Ukrajnának.

Brüsszelben nem hivatalosan azt mondják, hogy Németország és Franciaország gyors uniós belépést ígért Ukrajnának, ha Kijev segít megbuktatni a regnáló lengyel kormányt – írta az X platformon a lengyel közszolgálati televízió, a TVP brüsszeli tudósítója, Dominika Cosic. Cosic azzal magyarázza az elméletét, hogy az EU nem bővíthető a szerződések módosítása nélkül, és éppen Lengyelország akadályozza ezeket a változtatásokat.

A TVP újságírója által közölt spekuláció egybeesik Witold Waszczykowski, a Jog és Igazságosság (PiS) európai parlamenti képviselője által a Wirtualna Polska portálnak adott vasárnapi interjúban megfogalmazott vádakkal. A politikus szerint Kijev kormányváltást szeretne a közép-európai országban, ugyanis Volodimir Zelenszkij elnök a PiS kritikusát, a Polgári Platformot vezető Donald Tuskot szeretné lengyel miniszterelnöknek.

1. W Brukseli mówi się nieoficjalnie, że ponoć Niemcy i Francja obiecały władzom Ukrainy szybkie wej¶cie do UE je¶li Kijów pomoże w obaleniu obecnego polskiego rz±du. Motywuj± to tym, że bez zmiany traktatów nie można rozszerzyć UE, a to Polska blokuje te zmiany.

Hírdetés

— Dominika Cosic (@dominikacosic) September 25, 2023

Waszczykowski arra hivatkozott, hogy az Ukrajnával való együttműködésért felelős küldöttség vezetője az Európai Parlamentben. Az EP-képviselő pedig azt tapasztalja, hogy az ukránok inkább a német és francia politikusokkal állnak kapcsolatban, mint az ő bizottságával.

A Wirtualna Polska több politikust is felkért az értesülés kommentálására: az ellenzéki Új Baloldal pártszövetség társelnöke, Robert Biedron álhírnek nevezte az információt, szerinte az kizárólag a PiS politikusainak fejében létezik. A korábbi miniszterelnök, jelenleg EP-képviselő és szintén ellenzékben politizáló Leszek Miller képtelenségnek nevezte a felvetést. Lengyelországban október 15-én tartanak parlamenti választást. A szeptemberi felmérések átlaga szerint a Jog és Igazságosság, a jelenlegi kormánypárt a szavazatok 37 százalékát kapná, ha most tartanák a választást.

A legfőbb ellenzéki szövetség, a Polgári Platform vezette Polgári Koalíció 29,5 százalékra tenne szert. Bejutna a parlamentbe még a voksok 10,5 százalékával a nacionalista és libertárius pártok alkotta szövetség, a Konföderáció (Konfederacja), valamint az Új Baloldal (Nowa Lewica) nevű tömörülés is 10 százalékkal. A Harmadik Út nevű koalíció, amelyet a Lengyel Parasztpárt (PSL) és a Szymon Holownia volt elnökjelölt által alapított Lengyelország 2050 alkot, szintén a törvényhozásba kerülne 10 százalékponttal.

(VG)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »