Németország és a V4-ek közti mélyülő szakadékról cikkez a külföldi sajtó

Németország és a V4-ek közti mélyülő szakadékról cikkez a külföldi sajtó

A The Economist szerint Németország kezdi elveszteni befolyását a közép-kelet-európai országok felett, aminek egyik fő oka a visegrádi országok bizalmatlansága Berlinnek szemben a kötelező kvóták erőltetése miatt.

A brit lap megemlíti, hogy a V4-ek jelentős kínai tőkét hívtak be az elmúlt időszakban, és hogy a cseh és szlovák kormányfők a németországi cégeknél és keleti leányvállalataiknál ugyanabban a munkakörben dolgozók bére közti hatalmas különbségekre panaszkodnak. A V4-be beáramló uniós támogatások és a nyugat-európai cégek tőkekivitelének összehasonlításáról Thomas Piketti közgazdász írt nagy vihart kavaró tanulmányt.

A feszültségforrások között említhető a lengyel és német kormány szembenállása, amelynek egyik oka az orosz földgázt közvetlenül Németországba szállító Nordstream gázvezeték – amely megkerüli a balti államokat és Lengyelországot.

Hírdetés

A The Economist szerint a nyugat-európai országok körében „az autoriter kormányzatok erősödését nem tudják megállítani”. A német diplomaták szerint az ultimátumok csak rontanának a helyzeten.

A német diplomácia így dilemmába került: közeledjen-e tovább Franciaországhoz, és hagyja sorsása Közép-Európát, vagy próbáljon kiegyezni vele. A FAZ német lap szerint a német haderő egyik tanulmánya azzal számol, hogy a közép-európai országok idővel kilépnek az Európai Unióból, és orosz vezetéssel Eurázsiához csatlakoznak. Bár ennek kicsi a valószínűsége, jól mutatja a Németország és visegrádiak közti egyre mélyülő szakadékot.

DenníkN.sk

Nyitókép: newsweb.pl


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »