Németh Zsolt tökös válasza az elmúlt napok oláh provokációira: a mi kezünk ki van nyújtva, a kölcsönös tisztelet jegyében várjuk a román vezetést

A megújulás kényszeréről beszélt Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke este Kolozsváron, a Kolozsvári Magyar Napok nyitógáláján.

Németh Zsolt a reformáció közelgő ötszázadik és a trianoni döntés közelgő századik évfordulója kapcsán felidézte, hogy a reformáció annak idején ,,újrafogalmazta Európát és a magyarságot", és Trianon után a magyarság is képes volt arra, hogy ,,újrafogalmazza Erdélyt". A politikus úgy látta, hogy az újrafogalmazás kényszere most, az évfordulók közeledtével is jelen van. Németh Zsolt elmondta, az idei magyar napokra román-magyar politikai nyilatkozatháború közepette kerül sor.

"Mi nem kívánunk olajat önteni a tűzre, a mi kezünk ki van nyújtva, várjuk azt a román vezetést, amelyik a kölcsönös tisztelet jegyében kész együttműködni velünk" – jelentette ki a külügyi bizottság elnöke.

A hétfő esti nyitógála szónokai és előadói a nehéz sorsú kárpátaljai népekre irányították a figyelmet. A nyitógála előtti köszöntő beszédében Gergely Balázs, a szervező Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke kijelentette, nem az az erős közösség, amelyik le tudja győzni a másikat, hanem az, amelyik segíteni tud a másiknak.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke felidézte, hogy a kárpátaljai magyarokat is segítségnyújtásra késztette egykor a romániai Ceausescu-diktatúra bukása. Hozzátette, a kolozsvári gesztusban nem is annyira a kárpátaljai iskolások számára szervezett adománygyűjtés a fontos, hanem az, hogy érezhetik az erdélyiek szolidaritását.

Hírdetés

A nyitógálán a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja – Hágókon innen és túl című műsorát mutatták be a Kolozsvári Magyar Opera zsúfolásig megtelt termében.

(MTI)

Ponta "nem tűri a végtelenségig a magyar hivatalosságok kisiklásait"

Aggódnak a "jószomszédi viszony" miatt: bekérették a KKM-be a román nagykövetet

A megalkuvó orbáni politikát is irredentizmusnak láttatja Ponta – meg persze antiszemiták provokációjának

Hiányolta a románok jóindulatát a magyar nagykövet: beosztottja Bukarestben magyarázkodhat


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »