Németh: Egy színháznak nem az a dolga, hogy politikát csináljon a kormány ellen

Németh: Egy színháznak nem az a dolga, hogy politikát csináljon a kormány ellen

Németh Alajos (becenevén Lojzi) zeneszerző, dalszövegíró, hangmérnök, producer – basszusgitáron, nagybőgőn és szintetizátoron játszik – az Ős-Bikini együttes egyik alapító tagja (Fotó: MTVA Fotó: Zih Zsolt)

Nincs kultúrharc, és nem is emlékszem, hogy életemben lett volna kultúrharc, akik ebből harcot csinálnak, azt jogtalanul teszik. Ugyanis a kormányzat fizeti a színházakat. Ezért, hogyha én pénzt adok valakinek, elvárom, hogy ne ellenem beszéljen – mondta Németh Alajos a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

A kormányzat Németh Alajos szerint jogosan tekint bele a színházak életébe, legalább az erkölcsi magatartás miatt.

„Hallhattunk sok csúnya dolgot a színházakon belül, hogy a daraboknak a minősége és a kormányellenes hangulata sértő”.

Egy színháznak nem az a dolga, hogy direkt politikát csináljon a kormány ellen – bár nagyon sok pénzt kapnak „más oldalról” azért, hogy tényleg ez legyen az attitűd. A kormány magatartása helyes azáltal, hogy jobban ellenőrzi a dolgokat – fogalmazott Németh Alajos.

Hírdetés

Nincs kultúrharc, és nem is emlékszem, hogy életemben lett volna kultúrharc, akik ebből harcot csinálnak, azt jogtalanul teszik. Ugyanis a kormányzat fizeti a színházakat. Ezért, hogyha én pénzt adok valakinek, elvárom, hogy ne ellenem beszéljen – mondta Németh Alajos

A zeneszerzőként és dalszövegíróként is ismert Németh Alajos kérdésre válaszolva kijelentette: az NGO-k is „finanszírozzák ezeket az embereket és a sajtót is”, hiszen arra lettek kitalálva, hogy a kormányellenes propagandát folytassanak. Megjegyezte: „Nem ez a tisztességes harc”.

Gyakorlatilag az előző évszázad eleje óta működik egy nagyon súlyos harc, hiszen bizonyos körök maguknak próbálják kisajátítani a kultúrát, mert szerintük kizárólag ők alkalmasak erre – magyarázta.

Addig, amíg nem tudunk megegyezni abban, hogy egységesen gondolkozzunk egy nemzetről, egy hazáról, egy családról, egy házasságról, amíg nincs konszenzus, addig nincs miről beszélni, addig támadni fogják a keresztény, magyar oldalt – fejtette ki. Hiszen a másik oldalon egészen másképpen gondolkodnak – folytatta –, elmennek a Pride-ra (ahol tüntetnek, szintén a kormány ellen), az a szép és az a jó, a követendő szerintük, és ezt be is viszik a színházakba, ezt a fajta mentalitást.

Előkerült a szélsőbal, amely sokáig nem volt ennyire jelen – mutatott rá Németh Alajos, németországi és amerikai példákat említve. „Törnek, zúznak, rombolnak – nincs párbeszéd” – foglalta össze az utóbbi idők történéseit.

Sajnos Magyarországon sincs párbeszéd a liberális gondolkodású, úgynevezett művészek és a nem liberális gondolkodó művészek között.

Amíg nem lesz végső összecsapás a kétféle gondolkodás között, amíg nem fog győzni az egyik egyszer s mindenkorra, hogy az ő értékei fontosabbak, és erősebbek, meghagyva persze a másik oldalnak is a gondolkodás lehetőségét, addig nem fog változni semmi – mondta Németh Alajos.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »