Német védelmi miniszter nem küld több fegyvert Ukrajnába. Németország készletei is kimerültek

Német védelmi miniszter nem küld több fegyvert Ukrajnába. Németország készletei is kimerültek

A német hadsereg felszerelési hiányosságait 2030-ra sem sikerül majd helyrehozni – jelentette ki Boris Pistorius német védelmi miniszter a Welt am Sonntag nevű lapnak.

„Mindannyian tudjuk, hogy a hiányosságokat 2030-ig lehetetlen megszüntetni. Évekig fog még tartani. Mindannyian tisztában vagyunk vele”

fogalmazott Pistorius. Felszólította a fegyvergyárakat, hogy növeljék meg gyártókapacitásaikat (azok arra hivatkozva hezitálnak, hogy semmilyen szerződést nem kaptak még az államtól, amivel biztosítva lenne a beruházás megtérülése).

A Reuters hírügynökség azt közölte, hogy a szakértők szerint a német haderő (Budaneswehr), amelyet évtizedekig elhanyagoltak, már rosszabb állapotban van, mint tavaly volt. Ennek oka az Ukrajnának küldött katonai támogatások, amelyek pótlására még nem került sor.

Pistorius elutasít minden további fegyverszállítmányt Kijev számára a Bundeswehr készleteiből – sőt, utalt arra is, hogy a korábban megígért mennyiségeket sem szállítják le. 

Hírdetés

„Világosan fogalmazok: ahogy más országoknak, úgy nekünk is korlátozottak a készleteink. Mint szövetségi védelmi miniszter, nem küldhetek mindent tovább [Ukrajnába]”

fogalmazott.

Kijelentette, hogy a védelmi tárca elsőrendű célja növelni a hadi kiadásokat a GPD 2 százalékára a jelenlegi 1,5 százalékról. A miniszter már azzal is elégedett lenne, ha ezt a növelést még hivatali ideje lejárta előtt el tudná érni. A következő prioritás (még mindig nem Ukrajna, hanem) a NATO keleti szárnyának megerősítése lesz, mégpedig a gyorsreagálású NATO-egységek erősítése 2025-ig.

Pistorius szerint a Bundeswehrnek három feladata van: biztosítani Németország védelmét, biztosítani a NATO védelmét, és a nemzetközi válságműveletekben való részvétel fenntartása.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »