Német választás: érkeznek az első eredmények

Német választás: érkeznek az első eredmények

Baden-Württembergben a Zöldek, Rajna-vidék-Pfalzban az SPD, Szász-Anhaltban a CDU nyert az urnazárást követő becslések szerint.

Baden-Württemberg

Az országos közszolgálati televíziók megbízásából készített becslések alapján a Zöldek a szavazatok 32,5 százalékát szerezték meg a 2011-ben szerzett 24,2 százalék után. Ez a párt még soha nem nyert Landtag- (helyi törvényhozási) választást. Várhatóan folytathatják a 2011-ben kezdett kormányzást, de eddigi partnerükkel, a Szociáldemokrata Párttal (SPD) nem lesz többségük, így új partnert vagy egy harmadik „beszállót” kell keresniük.

A második helyen az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) végezhetett a szavazatok 27,5 százalékával, eddigi legrosszabb eredményükkel, 11,5 százalékponttal gyengülve 2011-ben szerzett 39 százalékhoz képest.

Most először fordulhat elő, hogy nem a CDU-nak lesz a legnagyobb frakciója a stuttgarti Landtagban.
A harmadik 13 százalékkal az SPD, amely 10,3 százalékponttal gyengült az előző tartományi választáson szerzett 23,1 százalékhoz viszonyítva.

A negyedik 12,5 százalékkal az Alternatíva Németországnak (AfD), amely most először indult.
Az ötödik a német liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) 8 százalékkal, ami 2,9 százalékpontos javulás a 2011-es 5,3 százalékhoz képest.

Más párt nem jutott be a Landtagba az ARD és a ZDF televíziók előrejelzései alapján. Az első részeredmények késő este várhatóak.
A választási részvételi arány 72 százalékos volt, 5,7 százalékponttal növekedett az öt évvel ezelőttihez képest.

A Zöldek a CDU-val összefogva, vagy az SPD-vel és az FDP-vel kormányozhatnak tovább, ha az eredmények a becsléseknek megfelelően alakulnak. Az AfD-vel egy párt sem kíván együttműködni.

Rajna-vidék-Pfalz

Itt az SPD a szavazatok 37,5 százalékát szerezhette meg, ez minimális növekedés az öt évvel ezelőtti eredményhez képest.

A második a CDU 32,5 százalékkal, a harmadik 10-11 százalékkal az AfD, majd az FDP következik 6-6,5 százalékkal.

Az SPD eddigi koalíciós partnere, a Zöldek visszaestek, az ARD televízió becslése szerint 5,5 százalékot, az ZDF televízió szerint 5 százalékot szereztek, szemben a 2011-es 15,4 százalékkal. Az SPD és a Zöldek koalíciója így elveszítette többségét. A szociáldemokraták a CDU-val, vagy az FDP-vel és a Zöldekkel együtt kormányozhatnak tovább.

Szász-Anhalt

A CDU támogatottsága csökkent, a 2011-es 32,5 százalék után a szavazatok 29-30,5 százalékát szerezte meg, de így is fölényesen megnyerte a választást és ismét kormányt alakíthat.

Az ország keleti felén, a volt NDK területén fekvő tartományban a második helyen az AfD végzett 21,5-23 százalékkal. Ez az eddigi legnagyobb sikere a 2013-ban alakult, főleg a keleti tartományokban népszerű pártnak, amely az Angela Merkel vezette szövetségi kormány menekültpolitikájának éles bírálatára építette kampányát.

A harmadik helyen a Baloldal végzett 16,5-17 százalék körüli eredménnyel, jelentősen gyengülve a 2011-ben elért 23,7 százalékhoz képest. Az egykori keletnémet állampárt utódszervezetéből és nyugati baloldali tömörülések összeolvadásával létrejött párt eddig stabilan a második számú politikai erő volt Szász-Anhaltban.

A CDU eddigi koalíciós partnere, az SPD még nagyobb veszteségeket szenvedett el, a 2011-es 21,5 százalékhoz képest mintegy 10 százalékponttal gyengült, az ARD televízió által közölt eredménybecslés szerint a szavazatok 11 százalékát, a ZDF televízió szerint a szavazatok 12 százalékát szerezte meg, így a negyedik helyre csúszott vissza.

A Zöldek a 2011-es 7,1 százalék után a szavazatok 5,5 százalékát szerezhették meg.
A magdeburgi Landtagban a liberális FDP is képviseletet szerezhet, a becslések szerint az 5 százalékos bejutási küszöbön áll.

A CDU-SPD koalíció elveszítette többségét. Soha nem fordult még elő, hogy az országos szinten a néppárti szerepet betöltő két politikai erő nem tud egy tartományban a helyi Landtagban többségi támogatottsággal rendelkező kormányt alakítani. Egyelőre bizonytalan, hogy a CDU számára milyen partnerek jöhetnek szóba. Az AfD-vel egy párt sem kíván együttműködni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »