Német sajtó: Mocskos harc folyik Szlovákiában a termőföldekért. A gazdák úgy érzik, magukra maradtak

Német sajtó: Mocskos harc folyik Szlovákiában a termőföldekért. A gazdák úgy érzik, magukra maradtak

A német sajtó is a szlovák gazdákkal szembeni visszaélésekről cikkez. A Deutsche Welle német országos lap internetes kiadása riportot tett közzé František Oravec szlovákiai gazdával, akit néhány éve megvertek, és akinek földjeinek egy részét jogtalanul használja egy szlovákiai nagyvállalat.

Uniós szubvenciós csalások Szlovákiában: Mocskos harc a szántóföldekért címmel közölt írást a német DW portál, František Oravec kelet-szlovákiai gazda példáján mutatva be a szlovákiai agrártámogatásokkal való visszaélési gyakorlatot.

írja a DW. A cikk úgy fogalmaz:

Az írás szerzője arra is kitér, hogy mindezt a törvények és a támogatási rendszer kiskapui teszik lehetővé, illetve a jelenlegi hatalmi struktúrák, akik igencsak jó kapcsolatokat ápolnak az uralkodó elittel.

Oravec kálváriája 2015-ben kezdődött, amikor az ő tulajdonában lévő földekből 700 hektárra rajta kívül egy másik vállalat is támogatási kérvényt nyújtott be a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökséghez (PPA). Ehhez egy – Oravec szerint és a későbbi bírósági határozat szerint – hamis bérleti szerződést használtak. A PPA természetesen leállította a támogatás folyósítását az „ügy tisztázásáig”. A rendőrség persze nem tett semmit, Oravecet a bírósághoz irányították, ahol elkezdődött egy hosszadalmas procedúra.

A gazdát 2016-ban megverték, amiért mobiljával felvételt készített arról, hogy az ő földjét az illető vállalat emberei jogtalanul művelni kezdték. Eltört az orra és a gerince is megsérült.

A cég, amely Oravec földjére kivetette a hálóját az ESIN nevű vállalatcsoport volt, amely ingatlanfejlesztéstől kezdve a speciális építőanyagokon át az erőműépítésekig számtalan dologgal foglalkozik. Természetesen kérdéseikkel nem csak a szlovákiai sajtó képviselői ütköztek falba, hanem a német lap újságírói is.

Hírdetés

Sem az ESIN, sem a PPA nem válaszolt az általuk feltett kérdésekre. A DW szerint a szlovák sajtó egy része fél, hogy az állam vagy a nagyvállalatok pert akasztanak a nyakukba és pénzbírságot rónak ki rájuk, ezért csak módjával írnak a témáról.

Jaromír Čižnár főügyészt is idézik, bár egy régebbi nyilatkozatát vették alapul, ahol elmondta, hogy Kelet-Szlovákiában agrármaffia működik. Azóta Čižnár határozottan kijelentette, hogy ez a probléma nem kelet-szlovákiai specialitás, hanem az egész országban, Erdőháttól a Vágvölgyéig mindenhol problémát jelent.

A DW emlékeztetett, hogy Gabriela Matečná (SNS) mezőgazdasági miniszter nem fogadta a gazdákat, mikor azok traktoraikkal Pozsonyban tüntettek.

 

zárja a cikket a portál.

Körkép.sk

Nyitókép: DW.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »