Német plakátháború

Német plakátháború

Ellenplakáttal válaszolt a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) Brandenburg tartományi szervezete az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali párt Willy Brandt néhai kancellárt, az egyik legismertebb német szociáldemokratát ábrázoló választási plakátjára – jelentette hétfőn a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság.

Willy Brandt mindig is a demokráciáért és a társadalmi összetartásért küzdött, az AfD pedig a szeptember 1-jei tartományi törvényhozási (Landtag-) választásra mozgósító plakátjával visszaél a politikus munkásságával – emelte ki Dietmar Woidke tartományi miniszterelnök, az SPD listavezetője a párt új plakátjának potsdami bemutatóján.

Mint mondta, a szociáldemokraták nem hagyhatják szó nélkül, amikor ilyen visszaélést tapasztalnak azok részéről, akik „a demokrácia és az összetartás ellenségei, akik uszítanak, polarizálnak és esetenként nyíltan szélsőjobboldali álláspontot képviselnek”.

Arról is szólt, hogy veszélyes lenne a jobboldali előretörés a Landtag-választáson, a többi között visszavetné Brandenburg gazdasági fejlődését, mert elriasztaná a külföldi befektetőket és a képzett munkavállalókat – áll az RBB jelentésében.

Hírdetés

Az AfD a napokban függesztette ki plakátjait, amelyen elhelyezték Willy Brandt arcképét, és idézték egyik legismertebb – 1969 októberében, kancellárként elmondott első parlamenti beszédében tett – kijelentését, miszerint kormánya belevág a demokrácia kiterjesztésének folyamatába (mehr Demokratie wagen). A plakáton látható az AfD emblémája, alatta azzal a felirattal, hogy „történelmet írunk!”.

Az SPD válaszplakátjának központi eleme a #wirsindwilly (Willy mi vagyunk) címke, felirata pedig az, hogy „mi akartuk a szabadságot” és „mi harcoltunk meg érte”, most pedig „tégy azért, hogy megmaradjon”.

Az SPD Németország újraegyesítése óta az első számú politikai erő Brandenburgban, eddig megszakítás nélkül kormányon volt a Berlin körül – az egykori NDK területén – elterülő tartományban. A legutóbbi, 2014-ben tartott választáson a szavazatok 32 százalékát összegyűjtve végzett az első helyen, és folytatta a Baloldal (Die Linke) nevű, tőle balra álló párttal 2009-ben kezdett koalíciós kormányzást.

A legutóbbi felmérések szerint szeptember 1-jén a szavazatok mindössze 16-17 százalékát szerezheti meg, a legerősebb párt pedig az AfD lehet, 21 százalékos eredménnyel.
A második helyen a Kereszténydemokrata Unió (CDU) végezhet 18 százalékkal. Meglehet, hogy az SPD-t a Zöldek is megelőzik, támogatottságuk nagyjából a szociáldemokratákéval megegyező szinten mozog a közvélemény-kutatások szerint.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »