Német pénzügyminiszter: a csúnya demagógok és euroszkepticisták miatt átmenetileg lassítani kell az uniós integrációt

Német pénzügyminiszter: a csúnya demagógok és euroszkepticisták miatt átmenetileg lassítani kell az uniós integrációt

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter arra buzdította a Nagy-Britannia kilépése után az Európai Unióban maradó 27 tagország kormányát egy vasárnap megjelenő interjújában, hogy ők oldják meg együttműködésben az unió problémáit, ha azt látják, hogy az Európai Bizottság vonakodik ettől a feladattól.

“A kormányközi együttműködés sikeresnek bizonyult az eurózóna válsága idején is” – jelentette ki a Merkelhez hasonlóan CDU-s politikus a Welt am Sonntag című vasárnapi lapban megjelent interjúban.

Arra a kérdésre, hogy szerinte meg kellene-e reformálni az európai intézményeket, Schäuble azt válaszolta, hogy ez túl sokáig tartana, és az EU szerződéseit sem lehetne gyorsan megváltoztatni. “Gyorsan és gyakorlatiasan kell cselekedni, Brüsszel szokásos határidői túl hosszúak”.

“Rögtön észre lehet venni, ha a bizottság nem halad valaminek az intézésével. Ekkor a kormányoknak kell átvállalniuk a felelősséget” – szögezte le, hozzátéve, hogy bosszantotta tavaly, amikor a brüsszeli politikusok csak lassan reagáltak a migránsválságra.

Hírdetés

Általánosságban az unió egyre szorosabb integrációjának a híve, de az "egyre növekvő demagógia és euroszkepticizmus" miatt ennek most nincs itt az ideje – mondta.

Az Európai Uniónak állampolgárai bizalmának visszaszerzése érdekében mihamarabb bizonyítania kell, hogy működőképes, hogy gyorsan meg tudja oldani a problémáit – véli Schäuble.

Azzal a spekulációval kapcsolatban, hogy lehetséges az uniós tagságról szóló brit népszavazás eredményének figyelmen kívül hagyása, azt mondta: ez a brit kormány és a képviselőház döntésétől függ, de ezt a döntést gyorsan meg kellene hozni.

Schäuble hétfőn még visszafordíthatatlannak nevezte a britek döntését, miszerint az Egyesült Királyság hagyja el az Európai Uniót. Az volna a “rendes” dolog, ha London mielőbb hivatalosan is jelezné, hogy kilép az Európai Unióból – tette hozzá akkor.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »