Német páncélosok a Korszuny-Sevcsenkivszkij katlanban ragadva (1944, Január

1944. január 4-én az 1. ukrán front Szárni körzetében visszaveti von Manstein Dél hadseregcsoportját a háború előtti szovjet-lengyel határ mögé.

Hírdetés

Január 28-án a szovjet erők nyugat felé indulnak Leningrádból; von Manstein csapatösszevonásokat hajt végre, hogy felmentse a Korszuny-Sevcsenkovszkij körzetében bekerített német erőket. Február 3-án Hitler megtiltja a körülzárt alakulatoknak a visszavonulást. Közben von Manstein további csapatösszevonásokat hajt végre, hogy Stemmermann segítségére induljon.

Február 4-én, a keleti fronton a Manstein által összeszedett német erők ellentámadásokat intéztek a Korszuny- Sevcsenkovszkijnál bekerített alakulatok felmentésére, miközben a 24. páncéloshadosztályt Nyikopolhoz irányítják a 6. német hadsereg megsegítésére.

Február 17-én a Korszuny-Sevcsenkovszkijből kitört német csapatok nagy részének sikerül elérnie a saját vonalait, ám nem alkalmasak arra, hogy von Manstein egységeivel együtt tovább folytassák a harcot. Parancsnokuk, Stemermann tábornok elesett a kitörés során.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »