Német lap: Orbán a járványt használja fel hatalma kiterjesztésére

Német lap: Orbán a járványt használja fel hatalma kiterjesztésére

A német Süddeutsche Zeitung szerint több olyan európai ország is akad, ahol a kormány a koronavírus-járvány okozta vészhelyzetet arra használja fel, hogy hosszú távon nagyobb hatalomra tegyen szert.

Izrael és az Egyesült Királyság mellett Magyarországot is említi a lap, ugyanis véleményük szerint Orbán Viktor már régen megszüntette a jogállamiságot. 

„Magyarország miniszterelnöke gyorsan cselekszik. Magyarország miniszterelnöke már régen rendkívüli helyzetet hirdetett a koronavírus elleni küzdelem jegyében, a határokat lezárták és most hatalma bővítésébe fogott. Egy új törvény lehetővé tenné számára, hogy a veszély elhárítása érdekében akár korlátlan ideig rendeletekkel kormányozzon.”

Hírdetés

Hozzáteszik, ez példa lehet arra, hogy egy vírus még a jogállamiságot is megsértheti, Orbán pedig ebben a vétségben nincs egyedül, ugyanis Lengyelországban vagy éppen Izraelben is arra törekszik a kormány, hogy nagyobb hatalomra tegyenek szert. Nagy-Britanniában például egy sürgősségi rendelet szült vitákat hatalom esetleges elmozdulásáról, amely kiszélesítené a kormány jogköreit. 

Az ellenzéki pártok azért aggódnak a rendkívüli jogrend határidő nélküli meghosszabbítása miatt, mert ezáltal akármeddig irányíthatná Orbán Viktor miniszterelnök rendeleti úton a parlament kizárásával az országot. 

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »