Német lap: Csúnyán visszaüthet Brüsszelre a Magyarország ellen indított bosszúhadjárat

Josep Borrell az EU leköszönő külügyi főképviselője továbbra is bosszút akar állni Magyarországon Orbán Viktor miniszterelnök békemissziója miatt, de a dolog visszafelé sülhet el – írja a német Die Welt.

Ahogy arról a Körkép.sk is beszámolt, Borrell Magyarország békemisszióját szankcionálandó bejelentette, hogy augusztus végén a hagyományoktól eltérően nem az uniós soros elnök Magyarországra, hanem Brüsszelbe hívja össze a külügyminiszterek informális tanácsülését. A főképviselő szavaival élve a békemisszióért „szimbolikus következményekkel” akarja sújtani Magyarországot.

A Die Welt szerint azonban a dolog visszaüthet Borrellre és a Bizottságra. Borrell ugyanis nagyon éles kritikát kapott a nyilvánvaló bosszúhadjárat miatt.

José Manuiel Albares spanyol külügyminiszter egyértelművé tette, hogy nem támogatja Borrell ötletét. Xavier Bettel luxemburgi külügyminiszter „nonszensznek” nevezte a főképviselő a Budapest elleni bojkottot, sőt, hangsúlyozta, hogy inkább Budapestre megy el, és mondja véleményét a „magyarok képébe”. 

Hírdetés

Németország, Franciaország és Hollandia szintén tiltakozott Borrell döntése ellen.

A Die Welt szerint Borrell bojkottja azért sülhet el visszafelé, mert számos ország Magyarország helyett inkább Borrellt fogja bojkottálni, és távol marad az általa összehívott augusztus végi üléstől. 

Érdemes kiemelni, hogy Borrell lényegében már egy súlytalan figura a Bizottságban, leköszönő külügyi főképviselőként tényleg csak szimbolikus mozgástere van – és a hivatalban maradó politikusok nem nagyon szeretik magukat elkötelezni egy távozó politikus álláspontja mellett, mert logikus, hogy a következményekkel már nekik, és nem Borrellnek kell majd együtt élniük.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »