Német külügyminiszter: az arab államok működjenek közre egy békés megoldás kidolgozásában

Német külügyminiszter: az arab államok működjenek közre egy békés megoldás kidolgozásában

Német külügyminiszter: az arab államok működjenek közre egy békés megoldás kidolgozásában Mészáros Richárd2023. 11. 10., p – 22:58

Annalena Baerbock német külügyminiszter Abu-Dzabiban tett látogatása során arra kérte az Arab(Perzsa)-öböl menti arab államokat, hogy működjenek közre az izraeli-palesztin konfliktus békés megoldásának kidolgozásában.

„Minden embernek joga van békében és méltóságban élni” – hangoztatta a német zöldpárti politikus, miután megbeszélést folytatott emírségekbeli hivatali partnerével, Abdalláh bin Zajid Ál Nahajan sejkkel.

Mint mondta, ez egyaránt érvényes az izraeliekre és a palesztinokra.

Hírdetés

Beszélt arról, hogy a radikális iszlamista palesztin Hamász október 7-i támadása megrengette a teljes régió biztonságérzetét. „A mérsékeltek világos üzenete a térség szélsőséges szereplőinek: Ne öntsetek olajat a tűzre!” – tette hozzá a német diplomácia vezetője.

Baerbock elismerően szólt arról a segítségről, amelyet az Egyesült Arab Emírségek nyújt az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA), valamint azon szándékáról, hogy segíteni akar a Gázai övezeti sebesültek ellátásában.

Tekintettel arra, hogy Abu-Dzabi 2020 óta diplomáciai kapcsolatot tart fenn Izraellel, úgy jellemezte az emírségeket mint „különböző világok közötti hidat”. Hangsúlyozta: „nem szabad tönkretenni annak történelmi esélyét, hogy Izrael rendezze kapcsolatait arab szomszédaival”. Úgy fogalmazott, hogy „a Hamász aljas terve éket verni a nemzetközi közösség tagjai közé”. „Ezért is fontos, hogy arab partnereinkkel együttműködjünk” – tette hozzá.

A német diplomácia vezetője egyúttal felszólította az arab államokat, hogy az úgynevezett kétállami megoldás keretében dolgozzanak ki egy közös kezdeményezést. „Csakis a kétállami megoldás reménybeli sikerének ismételt felcsillantása tud békét, biztonságot és méltóságot teremteni az izraelieknek és palesztinoknak” – mondta Baerbock, aki Abu-Dzabit követően Rijádban folytatja közel-keleti körútját.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »