Német kommentár: Merkel elidegeníti a V4-eket az EU-tól

Németországban a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap Angela Merkel kancellár és a V4 csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) kormányfőinek pénteki varsói találkozójával kapcsolatban közölt kommentárt szombati számában.

 

 

 

A konzervatív lap “Keleten elveszítve” címmel közölte Berthold Kohler kommentárját, aki kiemelte, hogy Németország és a kelet-közép-európai országok kapcsolatát most már nem a múlt, hanem inkább a jövő terheli, mert a térségben élők nem sokkal kisebb kételkedéssel szemlélik a mind mélyebben integrált EU-ra vonatkozó terveket, mint az angolok.
 

 

A brüsszeli “bürokrata-uralom” és a Brezsnyev-doktrina közötti párhuzam ugyan mértéktelen túlzás, mégis mutatja, mennyire elterjedt Európa keleti felén az az érzés, hogy ők “politikailag idegenek” az EU-ban, és semmi nem erősíti jobban ezt az érzést, mint Angela Merkel menekültpolitikája és elképzelése a menekültek elosztásáról olyan országokba, amelyek ezt egyáltalán nem akarják – tette hozzá a szerző.
 

 

Hírdetés

Németország ezzel elvesztette a keleti szomszédjait támogató, érdekeikért az EU-ban közbenjáró országként szerzett tekintélyét, amelyet Helmut Kohl szerzett meg és Angela Merkel sokáig megőrzött – vélekedett Berthold Kohler, aki szerint Németország befolyásának csökkenése az EU keleti felén “része annak a nagy árnak, amelyet Merkelnek meg kellett fizetnie befogadási politikájáért”.

 

 

Mindeközben a Spiegel magazin szerint Merkel a jövő év elejére halasztotta döntését további jelöltségével kapcsolatban. Az újság szerint egyelőre próbálnak időt adni Horst Seehofer-nek, hogy eldönthesse, a CSU támogatja-e Merkelt. A Spiegel szerint Merkel jelöltsége Seehofer támogatása nélkül politikai öngyilkosság lenne.

 

Merkel eredetileg már idén januárban bejelentette volna döntését jelöltetésével kapcsolatban, ám ezt a migránsválság miatt elhalasztotta. Angela Merkel 2005 óta áll kancellárként Németország élén.

 

 

MTI, TASR

Nyitókép: TASR


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »