Német kancellár: megvédjük a NATO területének minden négyzetcentiméterét!

Német kancellár: megvédjük a NATO területének minden négyzetcentiméterét!

A NATO keleti szárnyának utóbbi időben történt megerősítése Oroszország elrettentését szolgálja – jelentette ki vasárnap az MTI tudósítása szerint Olaf Scholz német kancellár.

A német szociáldemokrata politikus a Kelet-német Gazdasági Fórumon tartott beszédében, amelyen Ingrida Simonyte litván miniszterelnök is részt vett, azt is hangsúlyozta, hogy Moszkva előtt is világosnak kell lennie: a katonai szövetség szükség esetén kész megvédeni magát.

Scholz egyben kiemelte Németországnak a NATO balti államokban állomásoztatott kontingenseiben játszott vezető szerepét.

"Mivel az Oroszország jelentette fenyegetés nem ér véget, más szövetségesekkel közösen tavaly úgy döntöttünk, hogy további csapatokat telepítünk a balti országokba, és tartósan ott állomásoztatunk egy teljes dandárt a jövőben"

– emlékeztetett a német kancellár.

"Ezt a fordulatot a biztonságpolitikában az tette szükségessé, hogy meg kell mutatnunk Oroszországnak: készek vagyunk a NATO területének minden egyes négyzetcentiméterét megvédeni a támadásokkal szemben"

Hírdetés

– hangoztatta Scholz.

A német politikus rávilágított arra is, hogy a diplomáciai erőfeszítések csakis az erő pozíciójából lehetnek sikeresek.

Putyin és Stoltenberg egymásnak üzengetett

Vlagyimir Putyin orosz elnök a héten óva intette a NATO-tagországokat attól, hogy engedélyezzék a kijevi vezetésnek az átadott nyugati fegyverek bevetését Oroszország területe ellen, miután több nyugati ország feloldotta a vonatkozó korlátozásokat.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken elutasította Moszkva figyelmeztetését. Mint mondta, a szövetség már többször hallott ilyet. Hangoztatta továbbá, hogy az önvédelem nem jelenti a helyzet elmérgesedését.

(Címlapkép: A litván elnöki hivatal sajtószolgálatának felvételén Gitanas Nauseda litván elnök (b) és Olaf Scholz német kancellár (k) gyakorlatozást néz a Silvestras Zukauskas tábornok nevét viselő gyakorlótéren, a kelet-litvániai Pabradé város térségében 2024. május 6-án. MTI/EPA/Litván elnöki hivatal sajtószolgálata/Robertas Dackus)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »