Német gazdasági miniszter: Németország nem fogja blokkolni az olajembargó bevezetését, de…

Német gazdasági miniszter: Németország nem fogja blokkolni az olajembargó bevezetését, de…

Németország nem fogja blokkolni az orosz kőolaj uniós embargójáról szóló tervet – jelentette ki Robert Habeck (Zöldek) német gazdasági miniszter. Ugyanakkor kételkedésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy ez lenne a legjobb megoldás az Oroszország elleni nyomás növelésére.

Habeck arra figyelmeztetett, hogy az orosz olaj importjának leállítása súlyos következményekkel járna Európa legnagyobb gazdaságára nézve, “bár nem jelentene nemzeti katasztrófát”, mert intézkedéseket fogadta el az orosz olajtól függőség csökkentésére.

“Csatlakozhatunk az embargóhoz, ha arra kerül sor. Németország nem áll az útjába”

fogalmazott.

Hírdetés

A közelmúltban a német olajimport orosz részesedése 35 százalékról 12 százalékra esett vissza az orosz-ukrán háború kirobbanása okán elindult szankciós hullám miatt.

Habeck a ZDF-nek adott interjújában azonban leszögezte, hogy kétségei vannak az olajembargó sikerét illetően, mert az kontraproduktív is lehet, hiszen Oroszország más országoknak is felajánlhatja fekete aranyát, akár magasabb áron is. Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig az olcsóbb olajért cserébe megszerezheti egyes országok támogatását.

Habeck szerint léteznek “egyéb megoldások” is  arra vonatkozóan, hogy meggyengítsék Oroszországot a háború leállítása érdekében. Ezekről a javaslatokról jelenleg is tárgyalnak a nyugati szövetségesek, de konkrétumokat nem árult el.

teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »