Német alkancellár: szándékosan idézték elő a mostani szenvedésünket

Európa gazdasági problémáiért Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszere a felelős, mert szándékosan korlátozta a gázszállításokat, ami magas inflációt okozott – jelentette ki Robert Habeck német gazdasági miniszter és alkancellár Prágában a cseh-német gazdasági fórumon. „Oroszország ezzel igyekszik gyengíteni az európai közösségek összetartását, és így elpusztítani az itteni demokráciát” – mutatott rá a német miniszter.

Robert Habeck szerint a jelenlegi magas energiaárak okozta inflációnak külső oka van, s ez az orosz gázszállítások korlátozása. Egyetlen európai kormány sem döntött a gázszállítások korlátozásáról, hogy növelje az árakat, mindezt csak az orosz lépések váltották ki – jegyezte meg. „Minden, ami most történik, amit a cégeknek el kell viselniük, s amiért Európában az emberek szenvednek, szándékosan idézték elő” – fogalmazott a német politikus.

Hírdetés

„A magas energiaárak és a magas infláció elpusztíthatják az európai gazdasági modellt. A gazdasági modell tönkretételével elpusztul az európai társadalmi modell, a társadalmi stabilitás, s végül a demokrácia is” – fejtette ki Robert Habeck. „Mindez része az összecsapásnak a putyini Oroszországgal” – tette hozzá.

A német miniszter hangsúlyozta: Európának nem szabad meghátrálnia, megoldást kell találnia a problémákra és továbbra is segítséget kell nyújtania az Oroszország által megtámadott Ukrajnának.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »