Nemcsak az Iszlám Állam az oroszok célpontja?

Nemcsak az Iszlám Állam az oroszok célpontja?

A felkelők kezén lévő közép-szíriai Homsz tartomány lakói eddig nem látott pusztításról számoltak be azután, hogy az orosz légierő gépei – Damaszkusz kérésére – végrehajtották első bevetéseiket a polgárháború sújtotta országban. Az amerikai és francia vezetők mellett a szaúdiak is felemelték hangjukat a légicsapások ellen.

„Az utóbbi öt évben már sokféle fegyver támadásának voltunk kitéve, de ami ma történt, az egyértelműen a legerőszakosabb, legpusztítóbb és legátfogóbb támadás volt Homsz környékén” – fogalmazott egy orvos, aki az egyik célba vett térségből, Rasztán településről nyilatkozott telefonon szerdán a Reuters brit hírügynökségnek. Mint mondta, az orosz harci gépek magasabban repülnek, mint a szíriai légierő gépei, és emiatt nem hallani őket a távolból, így az emberek nem tudnak elmenekülni a támadások elől.

A szerdai orosz légicsapásokban szíriai ellenzéki aktivisták szerint legalább harminchárom civil, köztük gyermekek vesztették életüket.

A névtelenül nyilatkozó orvos szerint a tartományi székhelytől, Homsztól mintegy 20 kilométerre található Rasztánban tizenegy ember, köztük három gyermek és az apjuk halt meg, miután légicsapás érte házukat, amely a földdel vált egyenlővé.

https://youtu.be/5RhyJ0cn1Os

Célzott csapások?

Az orosz felsőház szerdán adott felhatalmazást Vlagyimir Putyin elnöknek a légierő szíriai bevetésére, és néhány órával később meg is indultak a támadások Homsz és Hama tartományban. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy Szíriában pontosan célzott csapásokat hajtanak végre, amelyek csak az Iszlám Állam terrorszervezet állásai ellen irányulnak.

Helyiek azonban a Reutersnek azt mondták, hogy a térségben nincs jelen dzsihadista csoport, ellenben egy sor olyan szervezet működik, amely a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) védnöksége alatt tevékenykedik.

Az egyik ilyen felkelőcsoport, a Homszi Felszabadítási Mozgalom azt közölte, hogy meghalt egy parancsnokuk az orosz légicsapásokban. Az SZSZH-t nyugati hírforrások mérsékelt, nyugati államok által is támogatott ellenzéki erőként tartják számon.

Hírdetés

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint húsz felszállást hajtottak végre szerdán, nyolc, az Iszlám Államhoz tartozó célpontra mérve csapást, köztük a terrorszervezet egy hegyvidéki parancsnoki posztja ellen, amelyet teljesen leromboltak. A polgári létesítményeket és környéküket nem érte támadás – derült ki a szaktárca tájékoztatásából.

A homszi régiónak kiemelt stratégiai jelentősége van Bassár el-Aszad elnök nyugat-szíriai uralma szempontjából, a térség ugyanis a fővárost, Damaszkuszt köti össze a földközi-tengeri partvidékkel, ahol egyebek között Latakia és Tartúsz is található. Utóbbi településen orosz haditengerészeti támaszpont működik.

Ahogy tegnap megírtuk, John Kerry amerikai külügyminiszter orosz kollégájánál, Szergej Lavrovnál tiltakozott az orosz légicsapások ellen – közölte egy neve elhallgatását kérő amerikai illetékes az AFP francia hírügynökséggel az MTI szerint. Kerry az ENSZ-közgyűlésen kontraproduktívnak nevezte az orosz légicsapásokat. John Kirby amerikai külügyi szóvivő pedig megerősítette, hogy az oroszok Bagdadban előre tájékoztatták az Egyesült Államokat a légicsapásokról.

Amerika utóbb azt is jelezte: kész még a héten tárgyalásokat kezdeni Oroszországgal a Szíriában párhuzamosan folytatott katonai műveletek közben potenciálisan előforduló konfliktusok megelőzéséről, és azt is mondták, nem örülnének, ha az oroszok nem csak az Iszlám Államot bombáznák.

A Szíriai Nemzeti Koalíció nevű ellenzéki csoport vezetője azonban telefonon arra panaszkodott Amerikának, hogy civilekre hullottak a bombák – írta meg a The Washington Post; ugyanakkor eddig nem erősítették meg az aggodalmakat.

Az amerikai védelmi miniszter és a francia külügyminiszter is kétségeket fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy az oroszok által támadott területek az IÁ ellenőrzése alatt állnak. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő ugyanakkor kétségbe vonta, hogy egyáltalán létezik még az SZSZH.

A szaúdiak is beszóltak

Az orosz légicsapások azonnali beszüntetését követelte Szaúd-Arábia ENSZ-nagykövete a világszervezet közgyűlésének helyszínén szerdán, azt hangoztatva, hogy a területeken nincs jelen az Iszlám Állam. „Országom delegációja mélységes aggodalmát fejezi ki az orosz erők által Homszban és Hamában végrehajtott hadműveletekkel kapcsolatban, ahol az Iszlám Állam erői nincsenek jelen. Ezek a támadások számos ártatlan áldozatot követeltek. Azt követeljük, hogy azonnal vessenek véget a légicsapásoknak, és ne ismétlődjenek meg” – fogalmazott felszólalásában Abdalla al-Muallimi nagykövet a szaúdi tulajdonú Al-Arabíja hírtelevízió beszámolója szerint.

Egyúttal azt hangsúlyozta, hogy azok az országok, amelyek „állításuk szerint az utóbbi időben csatlakoztak az Iszlám Állam terrorizmusa elleni harchoz, nem tehetik ezt azzal párhuzamosan, hogy a szíriai rezsim terrorizmusát támogatják”.

Szaúd-Arábia az Aszad ellen harcoló szunnita felkelőket támogatja, és tagja az Egyesült Államok vezette terrorellenes nemzetközi koalíciónak, amely az Iszlám Államot támadja.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »