Nemcsak a sorscsapás bűne az olasz földrengés

Emberi mulasztások is befolyásolhatták az olasz földrengés okozta pusztítás mértékét a vádhatóság gyanúja szerint. Az olasz főügyészség bűnvádi eljárást indított a katasztrófa után. 

Bűnvádi eljárást indított az olasz főügyészség illetékes járási osztálya a földrengés következményeinek ügyében. A La Repubblica című olasz napilap szombati számában megjelent cikk szerint 115 épület összeomlása részleteinek feltárására indult a nyomozás.

Emberek is tehetnek a pusztulásról

“E nem csak a sorscsapás bűne” – idézte a napilap Rieti város ügyészét, Giuseppe Saievát. Az ügyész konkrét gyanúsítottakat nem nevezett meg, de felsorolta, milyen épületek ügyében kell a nyomozást lefolytatni: a 2012-ben átépített általános iskola, a polgármesteri hivatal beomlott épülete, a háromszor restaurált harangtorony, megemlítette a régi falazatú házak cementgerendáit és az építőanyagokban lévő több homokot, mint cementet is.

A tudósok már régen figyelmeztettek

Miközben a romok alatt tovább kutatnak esetleges túlélők után, ugyanakkor bekérik minden egyes épület részletes dokumentációját, a felújításra vonatkozó szerződéseket, engedélyezési aktákat, az ingatlanok tervrajzait, a versenytárgyalások jegyzőkönyveit, az építtetők, az építésvezetők és a vállalkozók listáit. “A földrajztudósok már régen fokozottan földrengésveszélyesnek minősítették az övezetet” – emlékeztetett az ügyész.

A 6,2-os erősségű földrengés szerdán sújtott le Olaszország középső részére, az Appenninek térségére, a katasztrófa áldozatainak száma szombat délre 290-re emelkedett.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »