Nem zsidó színész ne játszon zsidó szerepet, követeli egy zsidó színésznő

Nem zsidó színész ne játszon zsidó szerepet, követeli egy zsidó színésznő

Dame Maureen Lipman zsidó-angol színésznő és író megkérdőjelezte, hogy miért a szintén lovaggá ütött „kolléganője”, Dame Helen Mirren alakítja Golda Meir egykori izraeli miniszterelnököt a politikusnő életéről készülő filmben.

Helen Mirren, aki nem zsidó, a politikust, Izrael első női miniszterelnökét fogja alakítani a Golda című filmben.

Dame Maureen, aki zsidó, úgy véli: a szerepet zsidó színésznőnek kellett volna eljátszania.

Hírdetés

„A karakter zsidósága a film szerves része” – mondta Dame Maureen a Jewish Chronicle című lapnak. „Biztos vagyok benne, hogy Dame Helen csodálatos lesz, de Ben Kingsley-nek például soha nem lenne szabad Nelson Mandelát játszania. Meg sem közelíti” – érvelt Lipman.

Golda Meir, „az izraeli politika nagyasszonya” 1969-ben lett az ország első női miniszterelnöke. Története számos fikciós ábrázolásban jelent meg színpadon, vásznon és képernyőn egyaránt. Jelenleg is készül egy Barbra Streisand rendezte televíziós minisorozat, a Lioness, amelynek főszereplője Shira Haas izraeli színésznő, és ő játssza a vaskezű kormányfő szerepét.

Helen Mirren nemrég vállalta el a szerepet Guy Nattiv rendező életrajzi filmjében. Miután novemberben megjelentek az első képek a brit színésznőről a néhai politikus szerepében, azt nyilatkozta: „nagy kihívás volt őt ábrázolni rendkívüli életének legnehezebb pillanatában. Csak remélni tudom, hogy igazságot szolgáltatok neki”.

Az, hogy csak fajzsidó játszhasson el egy zsidó történelmi szereplőt, különösen izgalmas követelés akkor, mikor a csapból is folynak már azok a filmek, amelyekben a zsidó-liberális hátterű nemzetközi filmes cégek és producerek a fehér ember megalázására különféle brit és más nemzetiségű középkori arisztokraták, lovagok és királyok, királynők bőrébe televér néger színészeket bújtatnak és ez ellen senki nem mer felszólalni.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »