Nem zárta ki a pekingi téli olimpia bojkottját Németország leendő külügyminisztere

Nem zárta ki a pekingi téli olimpia bojkottját Németország leendő külügyminisztere

Keményebb diplomáciai fellépést ígért az általa tekintélyelvűnek minősített rendszerekkel szemben, és nem zárta ki a pekingi téli olimpia bojkottját Németország leendő külügyminisztere egy szerdai interjúban.

Annalena Baerbock, a Zöldek társelnöke a taz című – a Zöldekhez közel állóként számon tartott – lap hírportálján közölt interjúban kiemelte, hogy Németország „európai demokráciaként és a transzatlanti demokratikus szövetség” tagjaként „rendszerszintű”, rendszerek közötti versengést folytat egy olyan „autoriter rezsimmel”, mint Kína.

Ezért „stratégiai szolidaritásra” kell törekedni a „demokratikus partnerekkel, hogy együtt védjük értékeinket és érdekeinket, és kitartóan támogassuk ezeket az értékeket külpolitikánkban”

– mondta.

Kifejtette, hogy az „európaiaknak” – vagyis az európai uniós tagállamok közösségének – az együttes gazdasági erejükhöz mért határozottsággal kell fellépniük a Kínával folytatott viszonyban. Így nem feledkezhetnek meg arról, hogy az EU a világ egyik legnagyobb piaca.

Hírdetés

Mint mondta, Kínának komoly érdeke a hozzáférés ehhez a piachoz, és nagy gondba kerülne, ha nem tudná értékesíteni az olyan régiókból származó termékeit, mint Hszincsiang, ahol „a kényszermunka általános gyakorlat”.

Baerbock hangsúlyozta, hogy sokkal többet kell használni a közös belső piacot a külpolitika eszközeként. „Ez azonban csakis akkor fog működni, ha mind a 27 tagállam összefog, és Németország legnagyobb tagállamként nem folytat önálló Kína-politikát, ahogyan azt a múltban tette” – mondta, hozzátéve, hogy „közös európai Kína-politikára van szükség”.

A német diplomácia leendő vezetője nemcsak az importkorlátozások lehetőségét vetette fel, hanem azt is jelezte, hogy nem zárja ki a pekingi téli olimpia bojkottját. „Természetesen az olimpiai játékokat is alaposabban meg kell vizsgálnunk. A kormányok számára több megközelítés lehetséges, és ezekről minden bizonnyal lesz szó az következő hetekben” – mondta arra a kérdésre, hogy miként viszonyul a téli játékok bojkottjának gondolatához.

A várhatóan december második hetében hivatalba lépő új szövetségi kormány külpolitikájának alapgondolataként a leendő tárcavezető kiemelte, hogy „a párbeszéd a nemzetközi politika központi építőköve, de ez nem jelenti azt, hogy a dolgokat meg kell szépíteni vagy el kell hallgatni”.

(MTI nyomán)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »