Nem zárható ki annak feltételezése, hogy a Hableány már a Margit híd elõtt állt

Nem zárható ki annak feltételezése, hogy a Hableány már a Margit híd előtt állt. (Reális Zöldek feltételezése, véleménye)

90 másodperccel az ütközés előtt a Szálloda Hajó radar rendszere jelezte az ütközést. (Forrás: Sógor Zsolt)

Azért csak 90 másodperccel az ütközés előtt, a reális zöldek szerint, mert a Margit híd közötti keresztáramlások 90 másodperccel az ütközés előtt sodorták a Hableány kormányosa akarata ellenére a Hableányt a Szálloda Hajó elé, a két pillér közötti távolság felező útvonalra.

A Duna sodrása 3×4 szeres volt a szokásoshoz képest.

A Hableány 90 másodperc alatt 150 métert haladt előre.

A Szálloda Hajó, 90 másodper alatt 275 méter utat tett meg.

A Margit híd két pillére közötti a Duna sodrása a két pillér közötti távolság feléző vonalán a szokásos sodrás tízszerese volt, ettől jobbra, balra növekedő, a pillérek mellett a maximális.

Hírdetés

A kiemelt Hableány kormányának állásszöge 11 fok jobbra helyzetben áll. Az ütközés előtt a Hableány hajó testének az elejét sokkal sebesebb Duna áramlás érte, mint a hajótest hátsó részét.

https://www.youtube.com/watch?v=2aOmW2XrLwE

„A szakértők szerint a Sigyn hajóvezetőjének az AIS – rendszerén, a radarján, sőt szabad szemmel is látnia kellett a Hab­leányt, és azt is, hogy az útvonaluk metszi egymást. A folyami hajózás hírközlését biztosító, ellenőrző és irányító Navinfo diszpécserei

tanúvallomásukban pontosan el is mondták ezt.” (Forrás: INDEX)

Valójában a Sigyn hajóvezetője nem közvetlenül maga előtt, hanem saját útvonalától jobbra több mint ötven méterre látta a Hableányt.

Hogy valójában hány méterre a pesti oldalon kerülte ki a Hableány a Szálloda Hajót, arról a Szálloda Hajó utasai által az Országházról készült fotók alapján van lehetőség pontosítani. Kicsi a valószínűsége, hogy a Hableány miután kikerülte az Országház előtt a Szálloda hajót nyomban a pesti parttól eltávolodva hajózott volna tovább. „Szakértői forrás szerint a Hableány a Margit híd előtt bolyával ütközött.” (Forrás: Hír TV)

Nem felel meg a ténynek azt állítani, hogy a két hajó útvonala metszette volna egymást, miután a Szálloda Hajó elindult 10.5 km/óra sebességgel a Kossuth tér magasságából.


Forrás:realzoldek.hu
Tovább a cikkre »