Nem volt képes újabb saját készítményt kifejleszteni, ezért elveszítheti bevételeinek jelentős részét az izraeli Teva

Nem volt képes újabb saját készítményt kifejleszteni, ezért elveszítheti bevételeinek jelentős részét az izraeli Teva

Az izraeli Teva vállalat véglegesen elvesztette kizárólagossági jogait a bevételeinek negyvenöt százalékát biztosító COPAXONE felett, részvényeinek értéke tizenöt százalékkal esett, ezért kénytelen lesz megválni aktívái további elemeitől, valamint számos dolgozójától – jelentette a Háárec című újság gazdasági melléklete vasárnap.

Amerikai piaci bevezetése után huszonegy évvel a U.S. Food and Drug Administration (Amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszer Ellenőrző Hatóság) kedden engedélyezte a sclerosis multiplex betegségre felírható COPAXONE gyógyszer generikus változatának eladását a Mylan N.V. nevű amerikai gyógyszergyárnak. Ráadásul csütörtökön a holland Synthon és az amerikai Alvogen vállalat is hasonló engedélyt szerzett a generikus verzió huszonhét európai országban történő forgalmazására.

A Tevában kifejlesztett gyógyszer generikus kiváltóinak megjelenésével a gyógyszergyár elveszítheti bevételeinek jelentős részét. Az idei második negyedévében a Teva eladásainak tizennyolc, és nettó nyereségének negyvenöt százalékát a COPAXONE-ból nyerte, ezért e gyógyszer konkurenciájának megjelenése a Háárec szerint drámai hatással bír a vállalatra.

Az izraeli gyógyszergyár erősen függ ettől a termékétől, és az utóbbi évtized rendkívüli erőfeszítéseinek dacára nem sikerült újabb, saját készítményt kifejlesztenie helyette.

Különösen hátrányos a kizárólagossági jogok lejáratának időzítése, mert a cég júniusra több mint 35 milliárd dolláros (mintegy kilencezer ötszáz milliárd forintos) nettó tartozást halmozott fel az Actavis Generics tévesnek bizonyult felvásárlása miatt.

A COPAXONE eddig mintegy évi 3,2-3,3 milliárd dollár bevételt hozott a Tevának, de az izraeli újság szerint ez már az idén a vártnál gyorsabban és jelentősebb mértékben fog csökkenni, ezért a vállalat ismét kénytelen lesz megválni aktívái egy részétől, valamint újabb dolgozókat kell elbocsátania.

Hírdetés

(MTI)

Bezár a gödöllői Teva – 500 embert rúg ki az izraeli tulajdonú gyógyszergyár

Az igazgatótanács kirúgta a Teva elnökét – évi másfél millió dolláros fizetése volt

Ők sem maradhattak ki: izraeli céggel köt stratégiai megállapodást a kormány

34 millió dollár profitért hallgatott egy kislány haláláról egy zsidó gyógyszercég

– Orbán a zsidó TEVA-nál tartott megnyitó beszédet – "érezzék a külföldi cégek jobban magukat" jegyében

– Orbán célja: a külföldi tulajdonú cégek érezzék még jobban magukat Magyarországon – előny a multiknál

– A "gyógyszerreform" valódi oka – További milliárdok a fideszes cionistákat is alkalmazó izraeli Tevának


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »