Nem volt elég kóser tejtermék, kóser hús és kóser pékáru Ungváron, de Slomóék segítettek

Nem volt elég kóser tejtermék, kóser hús és kóser pékáru Ungváron, de Slomóék segítettek

Ungvárra indult hétfőn az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség küldöttsége, két tonna élelmiszert vittek az ottani zsidó közösség részére, illetve azoknak, akik az ungvári Chábád közösségétől kértek segítséget — írja a Zsidó.com nyomán a Neokohn.

A csomagokba került: 800 kg kóser csirkehús a csengelei vágóhídról, 100 kg kóser pékáru és 800 liter kóser tej a Semes gyártásából, illetve 100 kg import vaj és sajt is. Ezeken felül 50 kg csokoládét és édességet is pakoltak a termékek mellé. A szállítmány pár órás autóút és határmenti ellenőrzés után meg is érkezett a célvárosba.

Hírdetés

Eddig is biztosítottunk Budapesten szállást és kóser élelmet a menekülteknek, illetve folyamatosan kapcsolatban vagyunk a megszállt térség zsidó vezetőivel is, abban segítünk, amiben csak tudunk – tette hozzá Köves Slomó.

Egy 18 éves ukrán fiú aki a dnyeperi jesivában tanult, szintén Ungváron keresett menedéket. Elmondta, hogy mivel a rabbicsalád már jóval a háború kitörése előtt személyes okok miatt Izraelbe utazott családjával ideiglenesen, visszajönni azonban már nem tudtak -, ő olvassa a tórát és purimkor is az ő feladata lesz felolvasni Eszter könyvét a közösség ott maradt tagjai részére – mesélte Nógrádi Bálint, az EMIH gazdasági vezetője.

Jelentős probléma, hogy amire igény lenne, nem tudjuk megfelelő mennyiségben biztosítani, ugyanis a magyarországi gyártmányú kóser élelmiszer nem kifejezetten széles. Jelenleg kóser csirke, tej és pékáru az, amit tudunk majd adományozni, de például a mostani szállítmányban is a kilós kóser sajtokat Bécsből szereztük be. Felmerült, hogy szükség lenne még Ungváron több tejtermékre is, és most ezen dolgozunk, hogy egy nagyobb szállítmányt rendeljünk be Angliából és Belgiumból. A kolozsvári rabbi szintén hasonló kéréssel kereste meg az EMIH-et, nekik a mai nap folyamán egy raklap kóser húst és 300 liter kóser tejet küldünk, illetve természetesen hozzájuk is juttatunk majd tejtermékeket, amint azok megérkeznek Magyarországra – egészítette ki Nógrádi Bálint. 


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »