Nem vizsgálta az OGYÉI az AstraZeneca vakcináját

Nem vizsgálta az OGYÉI az AstraZeneca vakcináját

Más módon kapta meg az engedélyt a brit gyártó készítménye.

Megjelent az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján egy közlemény, amelyben beszámolnak a brit és az orosz vakcinának adott vészhelyzeti engedélyek kiadásáról. Ebből kiderült, hogy az OGYÉI a Szputynik V oltóanyagra (Gam-COVID-VAC) a 488/2020 Kormányrendelet alapján, bő kéthónapos értékelői munka, a gyártóhely megtekintése és a gyártóval történő aktív kommunikáció után adott ideiglenes gyógyszer alkalmazási engedélyt.

Nem ez a helyzet viszont az AstraZeneca oltásával: ugyan itt is a 488/2020 Kormányrendelet alapján járt el az OGYÉI, de az Astra ChAdOx1 S vakcinájának hazai használatát a rendelet azon passzusa alapján adta meg, amely kimondja, hogy

Hírdetés

az Egyesült Királyságban jóváhagyott gyógyszerek Magyarországon is jóváhagyhatók

– szúrta ki a tájékoztatóban a hvg.hu.

További feltételek az orosz vakcina engedélyében:

  • A Szputnyik V-re kiadott vészhelyzeti engedély feltételei között szerepel, hogy az oltóanyagnak meg kell felelnie a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriumi vizsgálatának.
  • Az NNK ezen felül minden egyes gyártási tételt hasonló laboratóriumi vizsgálatnak vet majd alá és csak ezután engedélyezi az oltóanyag magyar piaci felhasználását.

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »