Nem várt fordulatot vett a szerdai berlini antiszemita támadás

Nem várt fordulatot vett a szerdai berlini antiszemita támadás

A támadás áldozata, a fején kipát viselő 21 éves férfi ugyanis bevallotta: nem zsidó, hanem izraeli arab. Csak azért viselt kipát, hogy bebizonyítsa, nincs mitől félni zsidóként Németországban. A támadás után azonban belátta tévedését, és most azt szeretné, ha mindenki tudná, milyen szörnyűségeken esnek át a zsidók a német fővárosban. Azóta a támadó is előkerült, sajtóértesülések szerint egy 19 éves szíriai menedékkérő. A német kancellár is felszólalt az ügyben, Angela Merkel háborút hirdetett az antiszemitizmus ellen – hangzott el az M1 Híradójában.

„Zsidó!” – kiáltotta egy fiatal férfi a német főváros egyik jómódú negyedében, majd nadrágszíjjal ütlegelni kezdte a videót készítő fiatalt. A 21 éves izraeli férfit azért támadta meg, mert kipát, egy hagyományos zsidó fejfedőt viselt. A felvételeken jól láthatók a férfi sérülései is, oldalán kék-zöld foltok éktelenkednek. A megtámadott férfi később azt mondta, a legsúlyosabb sebet nem a testén ejtették.

„Többé már nem érzem magam biztonságban az utcán, ha kipát viselek. Közben csalódott is vagyok, hogy senki sem segített” – mondta az áldozat, majd hozzátette, támadója szíriai nyelvjárásban beszélt.

A támadás óriási port kavart

A nyíltan antiszemita támadás óriási port kavart nemcsak Németországban, hanem az egész világon. Angela Merkel német kancellár úgy reagált, hogy totális háborút kell folytatni az antiszemitizmus ellen.

„Az antiszemita túlkapások elleni küzdelmet meg kell nyernünk, ez a kormányunk célja. Minden erőnket be fogjuk vetni ebben a küzdelemben. Az antiszemitizmus sajnos a német állampolgárok között is felütötte fejét, és megtalálható az arab közösségben is” – fogalmazott Angela Merkel, majd megígérte, a legutóbbi támadásnak is lesznek következményei.

Hírdetés

Többen is elítélték az esetet

Számos vezető politikus és Berlin polgármestere is élesen elítélte az esetet. Michael Müller azt mondta, az antiszemitizmusnak nincs helye Berlin utcáin. A német sajtó azonban arra figyelmeztet, a valóságban annál inkább teret nyer a zsidóellenesség a német fővárosban. 2017-ben 947 antiszemita atrocitás történt Berlinben, köztük iskolai verekedések és az izraeli zászló nyilvános felperzselése egy tömegdemonstráción. Országszerte pedig csaknem 1500 antiszemita indíttatású bűncselekményt jegyeztek fel – vagyis Németországban tavaly naponta átlagosan 4 olyan zsidóellenes bűncselekmény történt, ami bele is került a hivatalos statisztikákba.

Az áldozat nem várt bejelentést tett

A német Deutsche Welle hírügynökségnek bevallotta a megtámadott férfi, hogy valójában nem is zsidó, hanem izraeli arab. Úgy fogalmazott, egy kísérletet végzett. Azért öltött kipát, hogy bebizonyítsa a vele lévő, zsidó barátjának, Berlinben nincs mitől félnie. Öt percig sétáltak csak így, amikor a támadás bekövetkezett. Utána azt mondta, tévedett, és reméli, hogy a videó ráébreszti az embereket Németországban és az egész világon, milyen borzasztó dolgok érik a zsidókat nap mint nap Berlin utcáin.

A támadó végül csütörtökön feladta magát, ügyvédje kíséretében önként jelentkezett az egyik berlini rendőrőrsön. A Bild című napilap információi szerint a 19 éves Knaan S. szíriai állampolgár menedékkérőként érkezett Németországba.

forrás: M1 Híradó

The post Nem várt fordulatot vett a szerdai berlini antiszemita támadás appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »